Ekopisteverkosto uudistuu ja harvenee – väheneekö kierrätyshalu?

Jätekukon ylläpitämät keräyspisteet ovat poistumassa ja tilalle on tullut valtakunnallisen toimijan ekopisteitä. Jätekukon mukaan entisten kierrätyspisteiden häviäminen voi ainakin väliaikaisesti vähentää kierrätystä.

kierrätys
Rinki-kierrätyspiste
Pekka Niiranen / Yle

Kuopion Kolmisopen kauppakeskuksen pysäköintipaikka kertoo parhaillaan tapahtuvasta muutoksesta. Jätekukon vanhan vihreän kierrätyspisteen luukut on suljettu, kun taas parkkipaikan toiselle laidalle on noussut uusista harmaista laatikoista koostuva ekopiste.

Taustalla on uusi jätelaki, jonka mukaan vastuu lasi-, metalli-, kartonki- ja muovipakkausten keräyksestä siirtyy kunnilta tuottajille. Käytännössä asiasta huolehtii valtakunnallinen Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy.

– Rinki rakentaa uusia pisteitä Jätekukon alueelle, ja sitä mukaa me suljemme omia pisteitämme, selittää Jätekukon palvelupäällikkö Piia Moilanen.

Ekopisteverkoston muutos hämmentää ihmisiä. Uusia ekopisteitä on erityisesti kauppojen liepeillä, mutta kaikki eivät ole niitä vielä löytäneet.

Kierrätyspisteiden määrä vähenee

Asetuksen mukaan Rinki Oy:n on perustettava Suomeen vähintään 1 850 ekopistettä. Määrä on huomattavasti aiempaa vähemmän, sillä Suomessa on tähän saakka ollut noin 4 000 erilaista kierrätyspistettä.

Jätekukon mukaan riskinä onkin nyt se, että ihmisten kierrätyshalu hiipuu ainakin väliaikaisesti.

– Se riski on olemassa. Itse toivon, että ihmiset oppisivat tämän uuden tavan viedä kierrätettävät materiaalit kaupan pihalla olevaan ekopisteeseen, Moilanen sanoo.

Jätekukon palvelupäällikkö Pia Moilanen
Jätekukon palvelupäällikön Piia Moilasen mukaan ihmiset saattavat väliaikaisesti vähentää kierrätystä.Pekka Niiranen / Yle

Rinki Oy:n ekopisteverkostolle annettu määräaika verkoston rakentamiseksi päättyy heinäkuun lopussa. Yhtiön aluepäällikön Jari Koivusen mukaan se riittää.

– Meiltä puuttuu torstain jälkeen koko maassa enää neljä muovipakkausten kierrätyspistettä.

Kierrätyspisteisiin tulee muun muassa muovipuristimet, uusimpana Joroisiin ja Kuopion Päivärantaan.

Ensin rakennetaan ja puretaan, sitten täydennetään

Uusia Rinki-ekopisteitä tulee erityisesti kauppojen yhteyteen. Johtoajatuksena on se, että ihmiset tuovat aiemmin kaupasta ostamansa pakkaukset seuraavalla kauppareissulla takaisin kaupan yhteydessä olevaan ekopisteeseen.

Suunnitelma ei ole kuitenkaan aukoton, sillä kierrätyspisteitä on tähän saakka ollut myös paikoissa, joissa ei ole myymälöitä. Tämä pakottaa oman järjestelmänsä juuri purkaneen Jätekukon rakentamaan uuden, Rinki-pisteitä täydentävän ekopisteverkoston. Näillä näkymin täydentäviä pisteitä tulee 10–20.

– Katsomme ensin, mihin Rinki laittaa omat pisteensä, ja mihin jää mahdollisesti "sudenkuoppia". Yritämme sitten tuoda niihin paikkoihin omia pisteitämme, Moilanen paljastaa.