1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Luosto Classicissa kuullaan Kalevi Ahon teoksen kantaesitys

Tämän kesän Luosto Classicin ohjelmiston kantavana teemana on ajattomuus. Tarjolla on myös yksi kantaesitys, Kalevi Ahon viisiosainen Partita sellolle ja kitaralle, jonka solisteina toimivat kitaristi Timo Korhonen ja LuostoClassicin taiteellinen johtaja, sellisti Marko Ylönen.

Luosto Classic -musiikkitapahtuman taiteellinen johtaja Marko Ylönen Kuva: Uula Kuvaja / Yle

14. Luosto Classic järjestetään 11.–14.8. Pyhä-Luostolla ja Sodankylässä. Ohjelmistoon kuuluu viisi ulkoilmakonserttia, yhdeksän sisäkonserttia ja opastettu musiikillinen luontoretki. Tämän kesän ohjelmiston kantavana teemana on ajattomuus.

Luosto Classicissa on muutaman vuoden tauon jälkeen tarjolla taas kantaesitys, Kalevi Ahon viisiosainen Partita sellolle ja kitaralle. Sen solisteina toimivat kitaristi Timo Korhonen ja Luosto Classicin taiteellinen johtaja, sellisti Marko Ylönen. Teos saa maailman-ensiesityksensä lauantaina 13.8. Ravintola Vaiskossa.

Tämän vuoden säveltäjävieras on keväällä 70 vuotta täyttänyt latvialainen Pēteris Vasks. Festivaaliohjelmistossa kuullaan säveltäjän tuotannosta kahdeksan teosta. Lauantaiaamun Säveltäjätapaaminen-yleisöluennolla Vasksia haastattelee säveltäjä Kalevi Aho.

Kesän ohjelmistossa kuullaan myös mm. sata vuotta sitten syntynyttä Einar Englundia (1916–1999).

Vieraita läheltä ja kaukaa

Kesän ulkomaisia taiteilijavieraita ovat japanilais-kanadalainen viulisti Karen Gomyo, japanilais-australialainen alttoviulisti Hiyoli Togawa ja amerikkalainen sinkinsoittaja Doron Sherwin.

Kotimaisia taiteilijavieraita ovat mm. sopraano Soile Isokoski, kitaristi Timo Korhonen, viulisti Mark Gothóni, pianistit Martti Rautio ja Ilkka Paananen, luutisti Eero Palviainen sekä sellisti Marko Ylönen.

Lisäksi monikansallinen muusikko- ja tanssijaryhmä Grupo Vandalus esittelee espanjalaistuneen suomalaisen flamencokitarataituri Raúl Mannolan johdolla flamencon itämaista perintöä. Luostolla koetaan myös musiikkia ja akrobatiaa sisältävä lyhyt sirkusdemo, Breath Luosto.

Kamariorkesteri palaa Luostolle

Tänä vuonna Luostolla esiintyy myös Lapin kamariorkesteri. Kapellimestari John Storgårds johtaa kolmen vuoden tauon jälkeen kamariorkesteria Luostolla mm. festivaalin päätöskonsertissa Ukko-Luostolla solistinaan sopraano Soile Isokoski. Lisäksi Lapin kamariorkesterin puhallinkvintetti soittaa festivaalin alkusävelet Ahvenlammen avajaiskonsertissa.

Lapin alueen nuorille soittajille suunnattu Nuorten LuostoClassic -musiikkileiri järjestetään 7.–14.8. kolmatta kertaa. Musiikkileiriläiset pääsevät esiin musiikillisella luontopolulla (Music Goes to the Fells) sekä leirin päätöskonsertissa Sodankylän kirkossa. Nuorten LuostoClassic vastaa myös mm. festivaaliviikon epävirallisesta avauksesta ja pop up -konsertista keskiviikkona.

LuostoClassicin vuoden kuvataiteilija on sodankyläläinen Helena Junttila, joka tunnetaan maalauksistaan ja tussipiirroksistaan. Hänen taidenäyttelynsä _Mielen ajaton maisema _on avoinna festivaalin aikana hotelli Luostotunturin aulassa ja kokoustila Jänkässä.