1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

Tutkija: "Turkin maine turvallisena kohteena keikkuu harmaalla alueella"

Turkki on jo pitkään kuulunut suomalaisturistien suosikkikohteisiin ulkomaanmatkakohteena. Turkkiin perehtynyt tutkija pitää mahdollisena, että Turkissa vallankaappauksen jälkeen alkaneet puhdistukset tulevat välillisesti vaikuttamaan myös suomalaisten suosimiin etelärannikon turistikohteisiin.

Turkki
Toni Alaranta.
Toni Alaranta.Yle

Turkissa on kuluvan vuoden aikana tapahtunut useita pommi-iskuja ja muutama viikko sitten maassa tehtiin vallankaappausyritys, jonka jälkeen maassa aloitettiin laajat puhdistukset.

Turkin etelärannikoilla suomalaisten suosimissa turistikohteissa elämä näyttäisi kuitenkin jatkuvan entiseen malliin. Useat Ylen haastattelemat alueella asuvat suomalaiset tai matkanjärjestäjät kertovat, että rannikolla viime aikojen levottomuudet eivät näy.

Turkin kysymyksiin perehtyneen tutkijan Toni Alarannan mukaan Turkin rannikon alueet ovat hieman erillisiä alueita muusta Turkista ja näissä paikoissa eletään ikään kuin "kuplassa."

Ympäriltä saattaa ihmisiä joutua hankalaan tilanteeseen tai he saattavat menettää työpaikkansa. Sellaista voi aiheutua myös turistialueella.

tutkija Toni Alaranta

– Jos mietitään viimeistä vuotta, joka on ollut tapahtumarikas negatiivisessa mielessä, kun on ollut väkivaltaa ja iskuja. Turistialueita on koskettanut ainoastaan tapaus, jossa kurdien ravintoloita ja liikkeitä tuhottiin jonkun verran turistialueella, Alaranta sanoo.

Viime syksynä kurdimielistä HDP-puoluetta vastaan tehtiin iskuja ja myös kurdien omistamia ravintoloita ja liikkeitä poltettiin tai kivitettiin. Väkivaltaa esiintyi tuolloin myös turistikohteissa.

Puhdistuksilla voi olla välillisiä vaikutuksia turismiin

Vallankaappausyrityksen jälkeen Turkissa aloitettiin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin johdolla laajamittaiset puhdistukset. Turkissa on vallankaappausyrityksen jälkeen pidätetty, erotettu tai asetettu tutkittavaksi yli 60 000 ihmistä.

Presidentti Erdoğan on syyttänyt vallankaappauksen suunnittelusta Hitzmet-liikettä, jota johtaa Yhdysvalloissa maanpaossa elävä Fethullah Gülen. Erdoğan on aloittanut puhdistukset "vehkeilijöiden" poistamiseksi.

Tutkija Alarannan mukaan puhdistukset tulevat todennäköisesti heijastumaan turistikohteisiin ainakin välillisesti.

– Kun Fethullah Gülenin liikettä ratsataan ja se yritetään tuhota maan tasalle, siellä on paljon ihmisiä, jotka jollain tavalla kytkeytyvät tähän liikkeeseen.

– Saattaa olla vaikka baari, kauppa tai ravintola, jonka omistajan todetaan olevan liitoksissa tähän. Ympäriltä saattaa ihmisiä joutua hankalaan tilanteeseen tai he saattavat menettää työpaikkansa. Sellaista voi aiheutua myös turistialueella, Alaranta sanoo.

Alarannan mukaan tämäkään ei välttämättä toisi suomalaisturistien arkeen suurempia muutoksia.

Terrori-isku etelärannikon turistikohteeseen olisi katastrofi Turkin matkailun kannalta

Turkin matkailun vuosi on ollut vaikea. Huhti–kesäkuussa Turkin turismista saamat tulot putosivat yli 35 prosenttia (siirryt toiseen palveluun) vuoden takaiseen.

Imagoa ovat heikentäneet terrori-iskut ja merkittävä takaisku Turkin turismille on ollut Venäjän ja Turkin välien katkeaminen sen jälkeen kun Turkki ampui alas venäläisen hävittäjän väitetyn ilmatilaloukkauksen vuoksi.

Venäjä rajoitti tapahtuneen jälkeen venäläisten matkustamista Turkkiin. Venäläisturistien määrä väheni alkuvuonna peräti 90 prosenttia. Myöhemmin Turkki on esittänyt anteeksipyynnön Venäjälle ja maiden välit ovat lähentyneet. Myös venäläisturisteja on jälleen näkynyt Turkin katukuvassa.

Tutkija Alarannan mukaan maan turismin kannalta todellinen katastrofi olisi etelän turistikohteeseen tehty terrori-isku. Näin kävi esimerkiksi Tunisiassa, jossa Tunisian matkailuala on kärsinyt pahoin Tunisiassa Soussessa tehdyn terrori-iskun jälkeen.

– Se olisi todella suuri katastrofi, koska jo nyt Turkin maine turvallisena maana keikkuu harmaalla alueella kuluvan vuoden tapahtumien jälkeen. Sellainen pelästyttäisi suuremmat ihmismassat esimerkiksi ensi kesää ajatellen. Turkki varmaan toivoo, että saisi numeroitaan ylös tämän katastrofikesän jälkeen, Alaranta sanoo.

Tutkijan mukaan terroristijärjestö Isiksellä on haluja iskeä turistikohteeseen, mutta sitä ei tiedetä tarkasti kuinka paljon Isiksen kannattajia Turkissa on.

Alarannan mukaan presidentti Erdoğanin intresseissä on pitää Turkin turismi voimissaan, koska kyseessä on merkittävä talouden sektori Turkille. Alaranta arvioi, että viime aikoina Turkki onkin pyrkinyt parantamaan suhteitaan Venäjään osittain myös tästä syystä.

Artikkelin lähteenä käytetty myös Turkish Statistical Insituten tilastoja.

Lue seuraavaksi