Hyppää sisältöön

Ärhäkät ampiaiset asuntomessukävijöiden riesana

Seinäjoen asuntomessuilla on laastaroitu kantapäitä ja hoidettu ampiaisenpistoja. Ampiaisenpistojen määrä on yllättänyt SPR:n vapaaehtoiset. Kyypakkauksia on haettu lisää lähiapteekeista ja tähän asti on selvitty kunnialla.

Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Seinäjoen asuntomessujen ensiapupisteellä hoidetuista vammoista suurin osa on ollut laastarointeja – kenkien hiertämiä kantapäitä ja joitain polvia. Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat kuitenkin yllättyneet tapahtuman aikaisten ampiaisenpistojen määrästä.

23. heinäkuuta mennessä ampiaisenpistoja oli tilastoitu hoidetuiksi kolmisenkymmentä, mikä on enemmän kuin mihin osattiin varautua.

Olosuhteet ampiaisiin törmäämiselle ovat 7. elokuuta jatkuvassa tapahtumassa otolliset.

– Väkeä on paljon pienellä alueella ja ampiaiset kerkiää pistellä. Makea houkuttelee ja ampiaiset tulevat mielelään makean perään. Ampiainen tulee ja pistää, ennen kuin kerkiät edes reagoida. Koet vaan sitten sen pistoksen kivun, sanoo SPR:n Seinäjoen osaston puheenjohtaja Ulla-Kaisa Kujanpää.

Asuntomessualuetta ampiasperspektiivistä. Kuva: Olli Koski/Yle

Kyypakkauksesta ensiapu

Ampiaisenpistoja on hoidettu kyypakkausten kortisonipillereillä. Kujanpää muistelee, että yksi tapaus olisi vaatinut ambulanssin tilaamista paikalle.

– On annettu ensiapu heti. Hoidettu kyypakkausten kortisonipillereillä ja vähällä vedellä. Kortisoni on paras ensihoito ampiaisenpistoksiin, Kujanpää sanoo.

SPR on joutunut täydentämään kyypakkausvarastoja lähiapteekeista. Järjestysmiehiä ja muuta messujen huoltohenkilökuntaa on myös ohjeistettu, miten toimia, jos ampiainen pistää messuvieraita tai työntekijöitä.

Jokainen kävijäkin voi varautua messukäyntiinsä ennakolta.

– Voi ottaa laastareita valmiiksi mukaan. Täällä kävellään paljon ja kengät hiertää eli hyvät kengät jalkaan. Jos tietää olevansa allerginen, ottaa kyypakkauksen itse mukaan, Ulla-Kaisa Kujanpää opastaa.

SPR päivystää asuntomessuilla koko tapahtuman ajan. Vapaaehtoisia on päivystämässä toista sataa.

_Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Ilkka. _