1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuha

Kun kuha laittaa suun kiinni, tuntuu kuin kaivossa onkisi – Suuren vetouistelukisan voittaja voi olla kuka vain

Oulujärven Kuhakunkku on kasvanut vuosien varrella pienestä 50 venekunnan tapahtumasta Suomen suurimmaksi vetouistelukilpailuksi. Pääpalkinto on mennyt useana vuonna ensikertalaiselle. Venekunnat lähtevät kisaan tosi mielellä, mutta pilke silmäkulmassa.

Fishing Team Kalixin Antti Harju ja Tatu Paavola ovat Kuhakunkun vakiokävijöitä. Kuva: Antti Harju

Sotkamolaisen Fishing Team Kalixin Tatu Paavola ja Antti Harju hioivat vielä viime hetkillä kilpailutaktiikkaansa ennen perjantaina alkavaa Oulujärven Kuhakunkku (siirryt toiseen palveluun) vetouistelukilpailua. Vene laskettiin vesille Kajaanin Paltaniemen venesatamasta.

– Nyt on ihan pakko tunnustaa, että emme ole vielä treenanneet kisaa varten vesillä ollenkaan. Tietysti olemme pitäneet palaveria venekunnan sisällä ja etukäteen pohtineet, mistä kuhaa voisi löytää, minkälaisilta alueilta ja mistä syvyyksistä, Tatu Paavola kertoo.

Veneitähän löytyy jo Paltamosta satoja.

Janne Mikkonen

Venekunta kiertää paljon myös muissa vetouistelukilpailuissa. Vuodessa kilpailuja on parikymmentä, joista osa on heittokalastuskilpailuja, Paavola sanoo.

– Jos tätä hommaa haluaa tehdä tavoitteellisesti, niin se vaatii tosi paljon treenaamista. Järvet ovat kuitenkin erityyppisiä ja sää, vedenlämpö sekä vuodenaika vaihtelevat. Tietysti aikaisempien vuosien harjoittelusta ja kokemuksista on aina hyötyä, mutta se ei riitä.

– Aina pitää käydä katsomassa ajantasainen tieto ja kokeilemassa, joten kyllä se kovaa sitoutumista vaatii. Kiitos vain kotijoukoille, että meillä on ollut mahdollisuus tehdä tätä hommaa, Paavola jatkaa.

Kisaan odotetaan 250 venekuntaa

Oulujärven Kuhakunkku vetouistelukilpailu järjestetään tänä vuonna 12. kerran. Fishing Team Kalix on ollut mukana kilpailussa likipitäen joka vuosi.

– Näin lennosta en pysty edes sanomaan, monesko kerta tämä nyt on. Ehkä yksi vuosi on ollut, että en ole ollut mukana. Sehän alkoi pienestä kuhauistelukilpailusta. Kainuulaisittain se oli silti ihan hyvän kokoinen ja nyt se on todella massiivinen tapahtuma, Tatu Paavola kertoo.

Jos se laittaa suuta kiinni ja keli ei ole suosiollinen, se passivoituu.

Tatu Paavola

Viime vuonna Kuhakunkkuun otti osaa 235 venekuntaa ja tapahtuma oli maan suurin vetouistelukilpailu. Tänä vuonna tavoitteena on, että kisaan osallistuu 250 venettä, sanoo XXX-Fishing Club Paltamo ry:n sihteeri Janne Mikkonen.

– Ennakkoilmoittautumisia on tullut toistasataa ja koko ajan tipahtelee lisää. Kilpailijoista 80 prosenttia on parinsadan kilometrin päästä Paltamosta. Oulusta ja Kuusamosta tulee aika paljon, myös Kuopion suunnalta tulee aika kivasti ja Joensuusta näkyy myös tippuvan kuten viime vuoden voittajakin.

Uistelija saanee kisassa tänä vuonna ainakin hyvä rusketuksen. Arkistokuva. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Oulujärven Kuhakunkussa on kaksi erillistä kilpailua. Perjantaina kilpaillaan OPM International Esikisassa, jossa punnitukseen saa tuoda vain yhden kuhan, jonka alamitta on 48 senttimetriä. Suurimmat kalat palkitaan.

Lauantain pääkilpailussa punnitukseen kelpaavat kaikki yli 48 senttimetrin pituiset kuhat. Kilpailun pääpalkinnon voittaa se venekunta, jolla on kilpailun suurin kuha.

Ennakkoilmoittautumisia on tullut toistasataa.

Janne Mikkonen

Lisäksi omat sarjat ovat nuorille, naisille ja "kylänjelekuille", Mikkonen kertoo.

– Tavoitteenamme on saada enemmän kylänmiesporukkaa liikenteeseen. Veneitähän löytyy jo Paltamosta satoja, joten mukaan halutaan myös kepeämpiä harrastajia, Mikkonen sanoo.

Sää suosii kuhauistelua

Sotkamolaisen Fishing Team Kalixin veneessä on kaikuluotain, autopilotti ja karttaplotteri, mikä näyttää karttapohjalla, missä vene on menossa. Tatu Paavolan mukaan veneestä löytyvät myös takilat kuten kaikilla muillakin sekä vavat, kelat ja x-määrä uistimia.

– Meillä ei ole mukana hirveästi vaappuja, määrä on selkeästi supistunut tässä viime vuosina. Aikoinaan niitä kannettiin melkein kuin muuttokuormaa mukana, mutta nyt mukana on kärki eli ne kuhauistimet, mitä käytämme ja mihin luotamme. Mitään kokeiluja ei enää tässä vaiheessa harrasteta, Paavola naurahtaa.

Pääkilpailun vesille lähtö tapahtuu Paltamon Eino Leinon rannasta lauantaina kello 14.45. Kilpailun tulokset ovat selvillä kello 24. Kuva: Riku Kaminen / Yle

Oulujärvi on kainuulaismiehille tuttu, mutta Paltaselän kuhamäärä on tällä hetkellä vielä arvoitus. Paavolan mukaan Paltaselkää on kuitenkin pidetty Oulujärven selistä selkeästi kuhaisimpana alueena. 

– Se on selistä rehevin ja siellä on hyviä alueita kuhalle. Se on myös rikkonainen, joten kalastajan on helpompi löytää sieltä kalaa kuin ihan aavoilta seliltä. Uskon, että siellä on kalaa ihan mukavasti, ainakin järjestävä seura on markkinoinut, että tilanne on hyvä.

Palkinto on mennyt ihan muille kuin niille, jotka kiertävät uistelukilpailuja.

Tatu Paavola

– Kuha on kuitenkin sellainen kala, että vaikka sitä olisikin hyvin, niin jos se laittaa suun kiinni ja keli ei ole suosiollinen, se passivoituu. Tuntuu melkein kuin kaivossa onkisi. Optimaalisissa olosuhteissa taas tuntuu siltä, että kalaa on joka paikassa eli varsinkin kuhauistelussa sen huomaa, että päiväkohtaiset erot ovat suuret, Paavola lisää.

Paavolan mukaan viimeisimpien sääennusteiden mukaan kilpailussa saa ainakin komean rusketuksen.

– Leutoja tuulia on luvannut ja tällä hetkellä ei ole ukkospuuskiakaan luvassa, että siinä mielessä nyt kelit ovat hyvät kuhauistelulle. Veneilyteknisesti jos ajatellaan, niin silloin on myös turvallista liikkua vesillä. Kyllä keli suosii, Paavola myhäilee tyytyväisenä.

Yksi suuri kala riittäisi

Suurin osa kilpailijoista lähtee kisaan tosi mielessä, mutta pilke silmäkulmassa. Niin tekevät myös Paavola ja Harju. Perjantain kisassa yksi suuri kala riittää, mutta lauantain taktiikkaa on mietittävä toisella tavalla, Paavola pohtii.

– Pääkilpailussa suurin kala tuo palkinnon, mutta me kierrämme myös Kainuun Honda cupia, joten me joudumme miettimään lauantain taktiikkaa siten, että niitä kuhia tulisi kuitenkin meille kappalemääräisesti mahdollisimman paljon. Eli emme lähde liikkeelle lauantaina lainkaan yksittäinen iso kala mielessä.

Nyt kelit ovat hyvät kuhauistelulle.

Tatu Paavola

Pääpalkinto on viimeisen 11 vuoden aikana mennyt jo viisi kertaa ensikertalaisille.

– Palkinto on mennyt ihan muille kuin niille, jotka kiertävät uistelukilpailuja. Se on mielestäni tosi hienoa, että siellä on vaikka isä poikansa kanssa tai kaveriporukka, jotka eivät kilpaile, mutta saavat sen pääpalkinnon. Se on loistava juttu, niin sen melkein pitää mennäkin, Tatu Paavola nauraa.