Muutama hyvä luovuttaja riittää sairaalalle – äidinmaitorahalla lomamatka, tietokone ja hevonen

Vastasyntyneille ja keskosille tärkeää äidinmaitoa on nyt riittävästi tarjolla. Muutama hyvä luovuttaja voi tyydyttää yhden sairaalan tarpeen. Kiteeläinen Pirjo Rinne luovutti aikoinaan toistatuhatta litraa äidinmaitoa vauvoille.

Kotimaa
Tuttipullo vauvanvaatteiden päällä
Yle

Vuosikymmeniä sitten erityisesti osa maaseudun naisista hankki tuloja luovuttamalla äidinmaitoa. Rahaa käytettiin muun muassa kodinkoneisiin ja huonekaluihin. Yksi niin sanottu hyvä luovuttaja oli kiteeläinen Pirjo Rinne.

Ensimmäisen lapsen imetysaikana Rinteen äidinmaidon myynti oli vähäistä. Niin myös toisenkin, mutta hän kuitenkin luovutti maitoa.

– Tuttavaperheen lapselle, jolla oli kitahalkio, annoin maitoa joka päivä litran.

Kolmannen lapsen synnyttyä hän oli omien sanojensa mukaan kuitenkin kovin maitoinen. Yhden vuoden aikana hän myi Pohjois-Karjalan keskussairaalaan maitoa 13 000 markan eli noin reilun parin tuhannen euron edestä.

– Silloin maksettiin 15 markkaa litralta.

Rahoilla Lanzarotelle

Rahat Rinne käytti asioihin ja tavaroihin, joita ei muuten olisi raaskinut hankkia. Markat laitettiin muun muassa lasten ensimmäiseen tietokoneeseen, kansallispukuun, yleiskoneeseen ja Lanzaroten matkaan.

Yhden litran lypsämiseen meni tunti päivässä. Toinen tunti meni kuljetuspullojen keittämiseen. Lisäksi aikaa ja vaivaa meni maidon viemiseen bussipysäkille, josta linjuri noukki maidot kyytiin.

– Luulen, että olen myynyt toistatuhatta litraa maitoa. Konettakin kokeilin, mutta ei se onnistunut. Minulla on oikea käsi kulunut kyynärpäästä, koska lypsin maitoa.

Maitoa nyt riittävästi

Vielä nykyisinkin äidit voivat tehdä pientä tiliä maidolla. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan keskussairaalasta kerrotaan, että eräs luovuttaja osti maitorahoilla hevosen.

Muutama hyvä äidinmaidonluovuttaja voi riittää yhdelle keskussairaalalle. Hyvällä luovuttajalla tarkoitetaan sellaista äitiä, joka tuo maitoaan paljon ja säännöllisesti.

Tällä hetkellä äidinmaitotilanne on todella hyvä.

Kristiina Onikki

– Meillä ei tällä hetkellä ole useita luovuttajia, mutta muutamia tosi hyviä, ravitsemistyöntekijä Heli Kokkonen Lapin keskussairaalasta kertoo.

Turussa äidinmaitokeskuksella maksetaan 17 euroa kilolta. Pohjois-Karjalassa litrasta maitoa maksetaan 20 euroa. Lapin keskussairaalassa ja Tampereella hinta on 25 euroa.

Monissa Suomen sairaaloista on tällä hetkellä riittävästi äidinmaitoa.

– Tällä hetkellä äidinmaitotilanne on todella hyvä, ollut parempi kuin moneen kesään, Kristiina Onikki Tampereen yliopistollisesta sairaalasta kertoo.

Äidinmaito kuljetaan sairaaloille linja-autoilla ja takseilla.