1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaisen mökkilaituri on liian pieni ja väärässä paikassa – "Muitakin ratkaisuja kuin se perinteinen T-malli"

Kesämökin uusi laituri laitetaan usein tismalleen samaan paikkaan mihin isoisäkin sen vuosikymmeniä sitten rakensi, vaikkei se paras paikka olisikaan. Mökkitontti, rannan muoto sekä käyttötarkoitus kannattaa miettiä ennen uuden laiturin hankkimista. Laiturin koossakin usein kitsastellaan.

luonto
Auringonlasku
Antti Eintola / Yle

Kesäisen meditaatiohetken alusta on usein kesämökin laituri. Siellä kalastetaan, siitä päästään helposti uimaan, siellä otetaan aurinkoa ja nautitaan aamukahvit. Laiturilta otetaan someen tarvittavat lomakuvat.

Kuvien ulkopuolelle kuitenkin jätetään se, mikä mökkiläistä joka kesä syvästi jurppii. Laiturilla mahtuu käymään vain vuorotellen, ja päässä uimaria odottaa aina se sama niljakas kivi.

Laiturin pitää olla vakaa, tarpeeksi suuri tai siihen voi rakentaa kaiteita.

Pasi Lehti

Laituria suunnitellessa kannattaa tarkastella mökkitonttia ja rannan muotoja. Veden alla vainoava kivi voidaan kiertää tai laituri voidaan rakentaa kiven päälle.

Pasi Lehdellä on veljensä Petrin kanssa yritys, jonka isä Reino on aikoinaan perustanut. Perheyritys on nähnyt monenlaisia mökkejä - ja mökin omistajia.

– Laitureissa on muitakin ratkaisuja kuin perinteinen T-malli. Mielikuvitus ja mökkikunnan rakennusmääräykset ovat rajoina rakentamiselle.

– Jostain syystä uutta laituria kaavaillaan usein siihen, missä vanhakin on ollut. Alkukeskustelun aikana käykin ilmi vaikka sijaintiin liittyvä ongelma, mutta ei vain tulla ajatelleeksi laiturin paikan vaihtamista, kertoo Pasi Lehti.

Laituri käyttötarpeiden mukaan

Mökkielämä on murroksessa. Vanhemmilta peritty kesämökki ei ole enää haaveista suurin ja mökkiin liittyvät kunnostustyöt eivät kaupunkiasujaa inspiroi.

– Väestö vanhenee ja moni pohtii, kuinka kauan mökillä voi viettää aikaa. Laiturin pitää olla vakaa, tarpeeksi suuri tai siihen voi rakentaa

kaksi miestä seisovat
Laituriyrittäjä Reino Lehden työtä jatkaa poikansa Pasi Lehti.Ville Välimäki / Yle

kaiteita, jos asia huolestuttaa. Aktiivinen lapsiperhe tarvitsee toisenlaisen laiturin kuin eläkkeellä oleva pariskunta, sanoo Pasi Lehti.

Mökkiläisen kannattaa muutenkin miettiä mökkielämää laajemminkin.

– Tärkeää on tietenkin käyttötarkoitus. Kannetaanko laiturilta käsin vesiä, onko perheessä innokkaita kalastajia, veneilijöitä tai auringonottajia. Millainen porukka mökkiä eniten käyttää, neuvoo Pasi Lehti.

Ökylaiturista riitoja mökkivesillä

Laituriremonttiin ryhtyvää Pasi Lehti neuvoo ensimmäisenä tutustumaan kunnan rakennusmääräyksiin. Myös naapuria kannattaa miettiä jo suunnitteluvaiheessa

– Jos kinaa tulee, sen aiheuttaa useimmiten se, jos laiturit ovat liian lähellä toisiaan tai jos naapurin laituri on liian suuri, kertoo Pasi Lehti.

Jos laituri on hyvin suunniteltu ja tehty, niin sen ylösnostaminen on helppoa.

Pasi Lehti

Aiemmin tee se itse-mökkiläiset rakensivat ja huolsivat itse laiturinsa. Nykyään yhä useampi soittaa paikalle ammatti-ihmisen.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana työ on entistä enemmän ollut rakentamista ja huoltamista, palvelun merkitys on korostunut, sanoo Lehti.

Jos kuitenkin haluaa itse huolehtia laituristaan, kannattaa muistaa säännöllinen pintakäsittely. Hyvä mökkiläinen ei myöskään jätä laituriaan säiden armoille talvella, vaan vetää sen pois vedestä. Senkään ei tarvitse olla erityinen voimannäyte kesän päätteeksi.

– Jos laituri on hyvin suunniteltu ja tehty, niin sen ylösnostaminen on helppoa, sanoo forssalainen Pasi Lehti.

Lue seuraavaksi