Nokian ja Microsoftin luottamusmiehet tekivät kansalaisaloitteen: "Opiskelu työttömyysetuudella mahdollistettava kaikille"

Kansalaisaloitteen taustalla ovat Microsoft Mobilen luottamusmies Kalle Kiili ja Nokian luottamusmies Lasse Laurikainen. Työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntija näkee aloitteessa myös ongelmia.

Kotimaa
Microsoft Tampereen ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Kalle Kiili
Marko Melto / Yle

Microsoft Mobilen luottamusmies Kalle Kiili ja Nokian luottamusmies Lasse Laurikainen ovat tehneet kansalaisaloitteen opiskelusta työttömyystuella. Luottamusmiehet vaativat mahdollisuutta opiskella työttömyysetuudella kaikille työpaikkansa menettäneille.

Torstaina julkistetussa kansalaisaloitteessa vaaditaan, että työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu mahdollistettaisiin kaikille työttömäksi jääneille kahdeksi vuodeksi omalla ilmoituksella.

Aloitteen tekijöiden mukaan nykyinen tapauskohtainen harkinta opiskeluoikeuksia myönnettäessä ei edesauta nopeaa uudelleen työllistymistä.

– Pahimmillaan se aiheuttaa vain työllistävän vaikutuksen TE-toimiston virkamiehille. He joutuvat harkitsemaan jokaisen hakemuksen erikseen. Kyseenalaiseksi joutuu myös virkamiesten riittävä osaamispohja harkintaa tehtäessä korkeakoulutettujen keskuudessa, aloitteen tekijät sanovat tiedotteessa.

Jo 35 000 työtöntä käyttää etuutta

Mahdollisuus opiskellla työttömyysetuudella tuli voimaan vuoden 2010 elokuussa ja sen jälkeen suosio on kasvanut tasaisesti. Etuus on harkinnanvarainen eli työnhakijalla ei ole ns. subjektiivista oikeutta tukeen.

Työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Ari-Pekka Lemisen mukaan päätös tukemisesta tehdään kokonaisharkinnan pohjalta.

– Harkinnassa huomioidaan, missä määrin suunniteltu koulutus parantaa työnhakijan työllistymismahdollisuuksia. Lähtökohtana on, että koulutus parantaa työllistyvyyttä olennaisesti.

Harkinnassa arvioidaan myös työvoiman kysyntää ja tarjontaa alueella ja erityisesti ennakoitavissa olevia muutoksia. Lisäksi arvioidaan esimerkiksi koulutuksen soveltumista työnhakijalle ja alueellisen liikkuvuuden mahdollisuuksia.

– Useimmiten päätös perustuu monien näkökulmien kokonaisuuteen, ei yksittäiseen perusteeseen.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan ensimmäisenä kokonaisena vuonna 2011 etuudella opiskelevia oli 15 200, tällä hetkellä heitä on lähes 35 000. Opiskelun keskimääräinen kesto on noin vuoden. Tilastoista ei käy ilmi, kuinka iso osa hakemuksista hylätään.

Tem: Ei ongelmatonta

Erityisasiantuntija Ari-Pekka Lemisen mukaan kansalaisaloitteessa on monta puolta.

– Opiskelu on aina hyödyllistä. On kuitenkin riski, että normaalia opintotukea alettaisiin korvata tällä, Leminen sanoo.

Lemisen mukaan uhkana on, että jos harkintaa ei olisi opiskelujen pariin voitaisiin "paeta" myös aloilta, joissa työtä on tarjolla.

– Tämä olisi pulmallista näille aloille.

Kansalaisaloite (siirryt toiseen palveluun) keräsi ensimmäisen päivän aikana noin 600 kannatusilmoitusta.