Vatikaanin valtiovarainministeriä tutkitaan lasten hyväksikäytöstä

Epäilyt liittyvät takavuosikymmeniin, jolloin kardinaali George Pell toimi pappina kotimaassaan Australiassa. Kardinaali kiistää syytteet.

Arkkipiispa George Pell messussa Sydneyssa maaliskuussa 2014. Kuva: Jane Dempster / EPA

Australiassa poliisi tutkii epäilyjä, joiden mukaan Vatikaanin valtiovarainministeri George Pell olisi syyllistynyt lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Poliisi on tutkinut epäilyjä vuoden, ja asia on siirretty nyt syyttäjälle.

Syyttäjä päättää, onko tapauksessa tarpeeksi todisteita syytteiden nostamiseksi. Kardinaali Pell on kiistänyt kaikki epäilyt.

Epäilyt liittyvät takavuosikymmeniin, jolloin Pell toimi pappina kotimaassaan Australiassa. Poliisi on tietävästi saanut ainakin kahdeksan lausuntoa silminnäkijöiltä ja todistajilta.

Kaksi nyt noin 40-vuotiasta miestä on sanonut, että Pell kouri heitä 1978–79 uima-altaalla Ballaratissa, missä hän toimi pappina. Lisäksi silminnäkijät ovat kertoneet, että hän oli lasten edessä alasti surffiklubin pukuhuoneessa 1986–87.

– Hän kiistää syytteet aivan ehdottomasti, sanottiin kardinaalin toimiston välittämässä lausunnossa. Lausunnon mukaan kyseessä on maineenlokauskampanja. Pell on sanonut auttavansa tutkinnassa kaikella mahdollisella tavalla.

Tutkinta paljastui pian sen jälkeen kun Pell vapautettiin epäilyistä, joiden mukaan hän olisi salaillut seurakuntansa pappien hyväksikäyttöä Ballaratissa.

Pell toimi pappina Victorian osavaltiossa 1970- ja 1980-luvuilla, minkä jälkeen hänet nimitettiin Melbournen arkkipiispaksi 1996 ja Sydneyn arkkipiispaksi 2001.

Paavi Franciscus nimetti kardinaali Pellin Vatikaanin valtiovarainministeriksi 2014. Pellin tärkein tehtävä on ollut tuoda läpinäkyvyyttä korruptioskandaaleiden ryöpyttämään Vatikaanin taloushallintoon.