Poliisin tehostettu mopovalvonta tuotti tulosta Meri-Lapissa

Nuorten kuljettamien mopojen ja kevytmoottoripyörien kaahailuista on ilmoitettu kesän aikana lukuisia kertoja Lapin poliisille. Poliisi on valvonut tilannetta tehostetusti Meri-Lapissa ja tarkastanut useita kulkuneuvoja.

mopot
Poliisi.
Risto Koskinen / Yle

Poliisi on jatkanut kesän aikana mopojen ja moottoripyörien epäasiallisen liikennekäyttäytymisen valvontaa Kemissä ja Keminmaassa.

Esimerkiksi Kemin Kauppakadulla poliisi tarkasti 17-vuotiaan kemiläisen miehen kuljettaman mopon, jonka rakenne todettiin muutetuksi lain vastaiseksi. Mopoon oli asennettu laittomia osia ja sen todettiin kulkevan ainakin 70 km/h, jolloin mopo luokitellaan kevytmoottoripyöräksi.

Kuljettajan epäillään syyllistyneen siten muun muassa kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta ja ajoveuvorikkomukseen. Hänelle saattaa tulla myös huomattavan suuri veroseuraamus maksettavakseen, koska mopon rakenteita on muutettu.

Lisäksi Kiveliönkadulla pysäytettiin toinen mopo, joka myös oli rakenteiltaan lainvastainen.

Poliisista kerrotaan, että myös Keminmaan Rovaniementiellä tarkastettiin kaksi mopoa. 17-vuotiaan kuljettaman mopon rakenteita oli muutettu ja se kulki poliisin tutkan mukaan 59 km/h jonka lisäksi rekisterikilpi oli taitettu vaaka-asentoon. Lisäksi mopon etujarru ei toiminut ollenkaan. Kuljettajaa epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja ajoveuvorikkomuksesta.

16-vuotias poika oli puolestaan viritellyt kulkupeliään siten, että mopoon oli vaihdettu osia jolloin sen rakenteellinen nopeus todettiin tutkalla olevan ainakin 60 km/h ja mopon takarengas oli täysin tieliikenteeseen sopimaton.

Vanhempien hyvä tarkastaa lasten kulkupelit

Nuorten kuljettamien mopojen ja kevytmoottoripyörien järjettömistä kaahailuista ja keulimisista on poliisille tullut useita ilmoituksia kesän aikana ja poliisi kertoo puuttuvansa tapauksiin liikennevalvonnan sekä muun partioinnin yhteydessä.

Kesän aikana poliisi on esimerkiksi takavarikoinut yhden moottoripyörän, koska kuljettajan epäillään rikkoneen liikennesääntöjä toistuvasti.

Poliisi kehottaa nuorison vanhempia tarkastamaan lastensa mopot ja moottoripyörät sekä huolehtimaan, että ne täyttävät lain vaatimukset tieliikenteessä, jotta vakavilta onnettomuuksilta vältyttäisiin Meri-Lapissa.