Journalistiliiton Hanne Aho: Turkki on maailman suurin toimittajien vankila

Turkki jatkaa sanan- ja lehdistönvapauden rajoittamista pidättämällä toimittajia ja sulkemalla tiedotusvälineitä. Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho muistuttaa, että Turkista puhuttiin jo pari vuotta sitten maailman suurimpana toimittajien vankilana.

Ulkomaat
Siviileihin pukeutunut poliisi taluttaa freelance-toimittajaa pois marssilta.
Tämä ulkomaalainen freelance-toimittaja pidätettiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen Pride-paraatissa Istanbulissa kesäkuussa.Sedat Suna / EPA

Toimittajien pidätykset ja tiedotusvälineiden lakkautukset Turkissa huolestuttavat myös Suomen Journalistiliitossa. Journalistiliiton puheenjohtajan Hanne Ahon mukaan tällä hetkellä on mahdotonta arvioida, mitä maassa oikein tapahtuu.

Hänen mielestään tiedon puute ei ole pelkästään Turkin sisäinen ongelma. Turkilla on merkittävä rooli Syyrian sisällissotaa koskevissa asioissa, ja maa toimii tulppana Syyriasta Eurooppaan pyrkiville pakolaisille.

Hymyilevä Aho puolikuvassa.
Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.Hanne Aho / Journalistiliitto

– Jos ajatellaan, että me emme saa mitään todellista tietoa Turkin sisäisestä tilanteesta tai siitä, mitä Turkin rajoilla tapahtuu, niin tilanne on todella vakava. Se tieto on meille elintärkeää, sanoo puheenjohtaja Hanne Aho.

– Turkkilaiset toimittajat tekevät siellä hengenvaarallista työtä. Se on Turkin demokratian ja Euroopan kannalta elintärkeää.

Useita mediataloja suljetaan

Turkki on tänään torstaina ilmoittanut, että se sulkee kolme uutistoimistoa, 16 televisioasemaa, 23 radioasemaa, 45 sanomalehteä ja 15 aikakauslehteä.

Turkin mukaan niillä on yhteyksiä muslimisaarnaaja Fethullah Güleniin, jota Turkki syyttää kahden viikon takaisen vallankaappausyrityksen orkesteroimisesta.

Zaman-lehden toimitustalon julkisivu. Yläkulmassa roikkuu Turkin lippu.
Viranomaisten maaliskuussa haltuunsa ottama Zaman-lehti halutaan nyt sulkea. Se oli aiemmin Turkin laajalevikkisin sanomalehti.Sedat Suna / EPA

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho ei pidä perustelua uskottavana.

– Siellä on aina ollut hyvin kirjava lista siitä, mihin toimittajat kulloinkin ovat syyllistyneet heidän panemisekseen vankilaan. Kun vapaa media kirjoittaa vallanpitäjistä, niin se kirjoittaa asioista, joista vallanpitäjät eivät pidä. Se nyt vaan on demokratiaa.

Turkkilaiset toimittajat ja oppositiopoliitikot pelkäävät, että vallankaappausyrityksen jälkipyykki muuttuu presidentin arvostelijoiden ja poliittisten vastustajien noitavainoksi.

Ei pelkästään alueellisia medioita

Kahtijaettu kuva tv-lähetyksestä. Vasemmalla uutisankkuri, jolla kädessä kännykkä. Oikealla lähikuva kännykästä, jonka kautta presidenttiä haastatellaan.
Vallankaappausyrityksen yönä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vetosi kansaan, jotta nämä lähtisivät kaduille estämään kaappauksen. Vetoomus vaikutti olennaisesti yön lopputulokseen.Kuvakaappaus CNN Türkin lähetyksestä vallankaappausyrityksen yönä / Reuters.

CNN Türk -televisioaseman mukaan monet suljettavista tiedotusvälineistä ovat alueellisia, mutta joukossa on myös erittäin tunnettuja medioita, kuten Zaman-lehti. Se oli Turkin laajalevikkisin sanomalehti, kun viranomaiset ottivat sen haltuunsa maaliskuun alussa. Myös lehden englanninkielinen versio suljetaan.

Lakkautuslistalla ovat lisäksi kurdimielinen televisioasema IMC TV ja oppositiota kannattava sanomalehti Taraf. Aiemmin tällä viikolla Turkki on antanut pidätysmääräykset lähes 90 toimittajasta.

– Tilanne näyttää todella hälyttävältä. Pidätykset ovat meneillään. Päätyvätkö toimittajat sitten pidätysten jälkeen vankilaan? Luultavasti, arvioi Hanne Aho.

Turkin toimintatapa täysin uusi

Rakennuksen pääty, satelliitteja ja nimet: Todays Zaman, Aksivon ja Cihan.
Myös Zaman-lehden englanninkielinen versio Today´s Zaman ja uutistoimisto Cihan ovat sulkemislistalla.Sedat Suna / EPA

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho muistuttaa, että sanan- ja lehdistönvapauden rajoittaminen ei ole uusi ilmiö Turkissa.

– Tilanne ei sinällään ole turkkilaisille toimittajille, eikä kansainväliselle medialle, uusi. Me olemme hyvin tienneet, että tilanne Turkissa on ollut toimittajille vaikea pitkän aikaa.

– Kaksi, kolme vuotta sitten puhuttiin siitä, että Turkki on maailman suurin toimittajien vankila. Siellä oli silloin jo yli 160 toimittajaa vankilassa.

Ennen kuin vallankaappausyrityksen jälkeiset puhdistukset alkoivat, vankilassa oli Ahon tietojen mukaan 20–30 toimittajaa. Maanantaina Turkki määräsi 42 toimittajaa pidätettäviksi ja keskiviikkona 47 lisää.

Mielenosoittajia kyltteineen.
Turkissa osoitettiin mieltä terrorismiepäilyistä pidätettyjen toimittajien puolesta kesäkuun lopussa.Sedat Suna / EPA

– Tämä tapa, jolla toimittajien puhdistus on siellä tehty, on täysin uusi. Se on julkinen. Se on selkeä, avoin hyökkäys demokratiaa vastaan. Kun tällainen tilanne on meneillään, niin silloin toimittajien työ on hyvin hyvin hankalaa, myös kansainvälisten toimittajien työ, arvioi Aho.

Toimittajien rangaistukset hoidettiin Ahon mukaan aiemmin verhotummin. Heille järjestettiin potkuja, ja heitä pidätettiin ja vangittiin tekaistujen syytteiden pohjalta.

Kansainväliset järjestöt tuomitsevat

Myös useat kansainväliset järjestöt ovat tuominneet Turkin toimittajiin kohdistavat puhdistukset. Yksi niistä on kansainvälinen Reportterit ilman rajoja. Sen mukaan pidätykset ovat saavuttaneet huolestuttavat mittakaavat.

Mielenosoittajia kyltteineen.
Terrorismiepäilyistä pidätettyjen toimittajien puolesta järjestetty mielenosoitus.Sedat Suna / EPA

– Hallituksen arvosteleminen ja tiedotusvälineissä toimiminen eivät ole todisteita vallankaappausyritykseen osallistumisesta, järjestön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian päällikkö Johann Bihr sanoo.

Myös Kansainvälinen journalistiliitto tuomitsee tapahtumat. Liiton mukaan pidätykset kohdistuvat jälleen kerran toimittajiin, jotka vain yrittävät tehdä työnsä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on puolestaan kuvaillut puhdistuksia ilmaisunvapauden ankaraksi kiristämiseksi.

Reportterit ilman rajoja arvioi lehdistönvapautta maailman eri maissa. Sen listalla Turkki sijoittuu sijalle 151. Listalla on 180 maata.

Lähteet: AFP, AP, Reuters