Ekokem aikoo käsitellä australialaisjätettä Riihimäellä – vaatii vielä viranomaisten hyväksynnän

Kiertotalousyhtiö Ekokem on jälleen mukana kansainvälisessä jätehuoltohankkeessa. Nyt Riihimäelle on tulossa käsiteltäväksi HCB-jätettä Australiasta. Aiemmin Ekokem on käsitellyt muun muassa Syyrian kemiallisten aseiden hävittämisestä syntynyttä kemikaalijätettä.

talous
Jätteiden käsittelylaitos Ekokemin piha.
Timo Leponiemi / Yle

Ekokemille Riihimäelle on tulossa käsiteltäväksi vaarallista jätettä australialaiselta teollisuusyritykseltä. Ekokem ja kaivostoimialalle palveluja tarjoava Orica ovat valmistelleet ehdotuksen, jonka mukaan Riihimäellä käsiteltäisiin heksaklooribentseeniä eli HCB:tä.

Australialaisyritys on varastoinut liuotin- ja muovituotantoprosessissa sivutuotteena syntynyttä jätettä 15 000 tonnia, josta suurin osa olisi tulossa Ekokemin käsiteltäväksi.

Jätteiden kuljetus, varastointi ja käsittely vaativat vielä ympäristöviranomaisten hyväksynnät sekä Australiassa että Suomessa.

Ekokemin kaupallinen johtaja Jani Lösönen sanoo Ekokemin tiedotteessa, että hanke on hyvä tilaisuus osoittaa, että Ekokemillä on kyky palvella maailmanlaajuisesti asiakkaita, jotka tarvitsevat vaativaa jätteenkäsittelyä.

– Tämä on myös loistava tilaisuus Suomelle esitellä osaamistaan cleantech-viennissä ja antaa oma panoksensa pitkäaikaisen kansainvälisen ympäristöongelman ratkaisemiseksi vastuullisesti.

Jäte Australiasta laivakuljetuksina

Ekokemin strategia- ja viestintäjohtaja Hanna Masala muistuttaa, että turvallisuustoimet aineiden kuljetuksessa ja käsittelyssä ovat ensiarvoisen tärkeitä seikkoja.

Hoidamme perusteellisesti kaikki turvallisuuteen liittyvät tekijät eli tässähän ehdotuksen mukaan jäte tulee Australiasta erissä laivakuljetuksina.

Hanna Masala

– Tämä on asia, jota on äärimmäisen tarkkaan valmisteltu ja tutkittu. Hoidamme perusteellisesti kaikki turvallisuuteen liittyvät tekijät eli tässähän ehdotuksen mukaan jäte tulee Australiasta erissä laivakuljetuksina. Kaikki varmuustoimenpiteet tehdään niin, että siihen ei liittyisi riskejä. Olemmekin hyvin luottavaisia siihen, että tässä ei ole ylimääräisiä riskejä, Masala vakuuttaa.

Tuorein esimerkki Ekokemin osaamisesta vaarallisten jätteiden käsittelyssä on Syyrian kemiallisten aseiden hävittämisestä syntyneen kemikaalijätteen käsittely. Silloin kumppanina oli YK:n Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW.

Jos viranomaiset hyväksyvät Ekokemin ja Orican hankkeen, ensimmäinen käsiteltävä erä saapunee Suomeen vuoden 2016 lopulla. Mittava HBC-erä on tarkoitus käsitellä Riihimäen laitoksella usean vuoden kuluessa.