Tahdon, mutta perinteisin menoin – taloustilanne vaikuttaa häävieraiden määrään

Suurin osa vihkipareista vihitään yhä kirkossa perinteisen kaavan mukaan. Persoonallisuus vihkihetkeen tulee papin ja vihkiparin ennakkoon käymän keskustelun pohjalta.

häät (perhejuhlat)
Mies pujottaa vihkisormuksen sormeen
Touko Yrttimaa / Yle

– Suurin osa näistä ihanista pareista, jotka tulevat kirkkoon vihittäväksi, kulkevat perinteen mukaan vahvasti, mutta aivan tuossa äsken kuulin, että on pyydetty myös teemallista vihkimistä esimerkiksi musiikin suhteen. Eli kyllä täällä Kainuussakin ollaan hyvin ajassa mukana. Mutta tällaiset teemalliset häät ovat hyvin harvinaisia, kertoo pastori Aila Kemppainen Kajaanin seurakunnasta.

Kemppaisen mukaan persoonallisuutta vihkimiseen on haettu esimerkiksi keskiaikaisella musiikilla, meriteemalla tai morsiusmessulla, joka on vihkijumalanpalvelus, johon kuuluu ehtoollisen vietto.

Vihkiparit luottavat perinteiseen tyyliin myös vihkipaikan suhteen. Suurin osa vihitään kirkon tiloissa, ja vain muutama pari vuodessa valitsee muun paikan. Esimerkiksi tulevana lauantaina Kemppainen vihkii parin Oulujärven rannalla.

Myös virsivalinnoissa suositaan tuttua ja hyväksi havaittua. Kemppaisen mukaan suosituin virsi on 822, joka on nimeltään Se tuntee onnen syvän.

Häiden määrä vakio, häät pienimuotoisempia

Kajaanissa vihitään kirkollisin menoin noin 40 paria. Papille elokuu on Kajaanissa kiireisintä aikaa.

– Tähän heinäkuun loppuun mennessä on vihitty noin kolmasosa kaikista niistä pareista, jotka ovat hakeneet esteiden tutkintaa täältä meidän kirkkoherranvirastosta.

Kokonaisuudessa vihittävien parien määrä on laskenut aiemmista vuosista, mutta aivan viime vuosien aikana luku on ollut sama.

Pientä laskua on kirkollisessa avioliittoon vihkimisen määrässä, mutta ainakaan tällä hetkellä ei ole mitään huimaa pudotusta näköpiirissä. 

Aila Kemppainen

– Pientä laskua on kirkollisessa avioliittoon vihkimisen määrässä, mutta ainakaan tällä hetkellä ei ole mitään huimaa pudotusta näköpiirissä.

Sen sijaan häävieraiden määrässä on tapahtunut muutosta. Heikohko taloustilanne on tehnyt häistä aavistuksen pienimuotoisempia. Keskimäärin vieraita on 50-60, sadan tai kahden sadan vieraan kirkkohäät ovat harvinaisia Kajaanissa.

31 vuotta Kajaanin seurakunnassa työskennelleen Kemppaisen mukaan Kajaanissa vietetään vihkitilaisuuksia hyvin perinteisin menoin.

– Minun mielestäni niin Kainuussa kuin koko Suomessakin mennään suurinpiirtein samalla kaavalla. Eli meillä on kaava, jota papin ja kanttorin tulee noudattaa, mutta sisältö tulee siitä, kun pappi tai kanttori käy vihkikeskustelun parin kanssa ja siitä tulee persoonallisuus sisältöön. On tärkeää, että tällaisessa elämäntapahtumassa tulee myös jotain henkilökohtaista pariskunnan kuultavaksi ja tietenkin todistajienkin kuultavaksi.