1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kellot

Haluaisitko ranteeseesi James Bond -kellon? Varaudu huoltamaan arvokelloasi isolla rahalla

Mekaaninen kello erottuu ajannäyttäjien joukosta, mutta kellovanhuksen huolto voi maksaa huikean summan. Kelloihin ovat hurahtaneet miesten vanavedessä myös naiset.

kellot
Modernin automaattikellon koneisto
Mikko Tuomikoski / Yle

Nyt kun vintage on kuuma tyylisuuntaus, myös arvokkaiden mekaanisten eli käsin vedettävien- ja automaattikellojen suosio kasvaa.

– Enää ei välttämättä riitä, että kello näyttää tarkasti aikaa, vaan vaaditaan myös muuta, vahvistaa myös kelloseppä Joni Sundman helsinkiläisestä Lindroosin kelloliikkeestä.

Ennen kellon ostaminen oli tarkkaa puuhaa. Kokeiltiin vetonuppia, kuunneltiin käyntiääntä ja saatettiin jopa ravistaa, käykö kello varmasti kunnolla.

– Yli 90 prosenttia suomalaisten rannekelloista käy nykyään patterilla, mutta mekaanisten myynti kasvaa 10–15 prosenttia vuodessa, vahvistaa Marko Kauko lahtelaisesta K I Kaukon kellosta ja kullasta.

Monta vaihtokelloa

Kello oli aikoinaan niin arvokas esine, että jokainen kello oli statussymboli. Nykyään asiat ovat toisin.

– Maailmalla on aivan yleistä, että huolitellusti pukeutuvalla ihmisellä on useita kelloja: Eri asuihin sopivia arkikelloja, harrastekelloja eri ominaisuuksin ja vielä juhlakellojakin, selvittää Kauko.

– Tämä kulttuuri on leviämässä myös Suomeen. On selvää, että arvokelloa ei kannata pitää ranteessa joka tilanteessa, sanoo kelloseppä Joni Sundman.

Arvokelloa ei kannata pitää ranteessa joka tilanteessa.

Joni Sundman

Maailmalla yleinen harrastus, kellojen keräily, on sekin levinnyt Suomeen. Eikä kellojen keräily ole enää pelkästään miesten harrastus, vaan naisetkin ovat hurahtaneet aikarautoihin.

Alan harrastajat seuraavat antiikkihuutokauppoja ja heillä on muun muassa omat Facebook-sivunsa. Euroopassa järjestetään myös pelkästään arvokelloihin keskittyneitä huutokauppoja, joissa hinnat voivat nousta korkeiksi.

Kiviä koko rahalla ja incabloc kaupan päälle

Mekaanisen kellon laadusta kerrottiin aikoinaan omilla laatusanoillaan kellon ulkokuoressa.

Mitä enemmän kiviä, sen kestävämpi koneisto.

Marko Kauko

Kellon pohjassa saattoi lukea 17 jewels ja incabloc, mikä tarkoitti, että nyt mennään juuri oikeaa vauhtia ja varmasti.

– Mekaanisen kellon koneistossa olevat akselit pyörivät kahden jalokiven, yleensä synteettisten rubiinien varassa. Kivet suojaavat mekaanisia osia kulumiselta. Mitä enemmän kiviä, sen kestävämpi koneisto, Marko Kauko sanoo.

– Incabloc taas merkitsee sitä, että koneiston haavoittuvin osa eli käyntijousi on tällöin saranoitu ja jousitettu eli kello on iskusuojattu.

Automaattikellojen sisällä on puolestaan pieni paino, jonka liike antaa kellolle käyttövoiman. Kello siis vetää itse itsensä ollessaan ranteessa.

Kello kuin agentilla

– Jos haluaa statuskellon eli tunnetun valmistajan vähän paremman, mekaanisen mallin, hinta on tuhannesta eurosta ylöspäin, Sundman sanoo.

Kellotehtaat tekevät myös erikois- ja juhlamalleja, joilla on oma harrastajakuntansa.

– Esimerkiksi Omegan kelloja on ollut mukana avaruusmatkoilla ja näistä malleista on tullut himoittuja keräilykohteita, joiden arvo pysyy ja usein myös nousee. Samaa koskee vaikkapa James Bondin käyttämiä kelloja, Sundman sanoo.

Myös Bondin ranteessa on nähty Omega-kelloja.

Kello vaatii yksilöllistä huoltoa

– Voi olla ikävä yllätys, että halvaksi luullun vintagekellon huolto maksaa enemmän kuin itse kello, Suomen kelloseppäliiton puheenjohtaja Toni Pietilä.

Kellojen huoltohinnat vaihtelevat paljon. Helpoissa tapauksissa voi päästä alle satasella, mutta kustannukset voivat myös kohota satoihin euroihin.

Kello saattaa käydä pitkäänkin ilman huoltoa, mutta esimerkiksi ilman voitelua koneisto kuluu nopeasti.

– Tämä taas nostaa huollon hintaa, jos osia joudutaan vaihtamaan, muistuttaa Pietilä.

Vanhojen kellojen varaosien saaminen ei välttämättä ole helppoa.

– Tällöin joudutaan miettimään, kannattaako uutta osaa tehdä. Ainoa varaosalähde voi olla toinen, samanlainen vanha kello. Ammattilainen osaa kyllä neuvoa, kannattaako kelloon uhrata suuria summia, sanoo Pietillä.

Sekin on kellon huoltoa, että poistattaa käyttämättömästä kvartsi- eli paristokäyttöisestä kellosta pariston, jotta se ei mahdollisesti vuotaessaan turmele herkkää koneistoa.

Lue seuraavaksi