1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Maailman vanhin presidentti uhoaa ja huojuu – onko 92-vuotias enää kykenevä tehtäväänsä?

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe uhkasi keskiviikkona vastustajiaan ja uhosi vahvuuttaan. Lavalla nähtiin kuitenkin sammaltaen puhunut hauras 92-vuotias mies. Mitä Mugaben kunnosta tiedetään?

Robert Mugabe puhumassa puoluensa tilaisuudessa 27.7.2016.

Robert Mugabe, 92, on maailman vanhin valtionpäämies, se on kiistaton fakta. Kyseenalaista on se, onko Mugabe enää kykenevä hoitamaan tehtäväänsä.

Robert ja Grace Mugabe söivät täytekakkua presidentin 92-vuotissyntymäpäiväjuhlassa viime helmikuussa. Kuva: Aaron Ufumeli / EPA

Mugabe on hallinnut itsevaltaisesti Zimbabwea maan itsenäistymisestä eli vuodesta 1980 lähtien. Opposition hän on murskannut usein voimakeinoin. Presidentti muistetaan maailmalla myös ihmisoikeusrikoksista, maatalousreformista ja hyperinflaatiosta.

Vanha mies pitää kiinni vallasta tai hänen lähipiirinsä ainakin pitää hänet asemassa.

Viime vuosina presidentin vaimo 51-vuotias Grace Mugabe on "täyttänyt valtatyhjiötä". Pidetäänkin mahdollisena, että Grace pyrkii johtoon miehensä kuoltua.

Grace-rouva tosin sanoi taannoin, että Robert Mugabe on vallassa vielä 100-vuotiaanakin, silloin jo erikoispyörätuolista käsin.

Mitä Mugaben terveydentilasta tiedetään?

Kun presidentti on 92-vuotias, on luonnollista, että hänen terveydentilastaan keskustellaan.

Mugaben kunnosta huhutaan paljon, hänen todellisista vaivoistaan tiedetään vähemmän.

Presidentti käy säännöllisesti Kaakkois-Aasiassa hoidattamassa itseään. Zimbabwessa presidentin kerrotaan tuolloin lomailevan, mutta kysymys on hoitomatkoista.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Mugaben väitettiin nukahtaneen kesken lehdistötilaisuuden Japanin-vierailulla maaliskuun lopussa.

Kesäkuussa Mugaben uutisoitiin käyneen Singaporessa yksittyiskoneellaan kahdesti lyhyen ajan sisällä.

Mugabe on Singaporen tasokkaan Gleneagles-sairaalan vuotuinen asiakas. Sairaala tarjoaa muun muassa kemoterapiaa, hormoniterapiaa ja kirurgiaa.

"Terve kuin pukki"

Tammikuussakin Mugabe oli Kaakkois-Aasiassa, väitetysti kuukauden lomalla. Matkalla hänen huhuttiin saaneen sydänkohtauksen.

Mugaben esikunta kiisti sairauskohtauksen. Virallisesti presidentti oli terve kuin pukki.

Mugaben tiedetään kärsivän eturauhassyövästä ja silmävaivoista. Kaihin presidentti on itsekin myöntänyt.

Julkisuuteen hauras kunto nousi muun muassa helmikuussa, kun presidentti kaatui Hararen lentokentällä. Kompurointeja on tapahtunut vuosien varrella useita.

Julkisuuteen Mugabesta välittyy lähinnä kuvia, joissa hän näyttää paljon ikäistään vetreämmältä. Huonokuntoisuuteen viittaavia otoksia on levinnyt vähän. Yksi sellainen on tässä (siirryt toiseen palveluun).

Lyhyet esiintymisen onnistuvat

Jo vuosia on huhuttu, että Mugabe on vakavasti sairas. Yhdysvaltojen suurlähetystö arvioi vuonna 2008, ettei Mugabe eläisi viittä vuotta pidempään. Wikileaksin paljastama arvioi ei pitänyt paikkaansa.

Lehdissäkin on toisinaan kirjoitettu presidentin taistelevan hengestään.

Lyhyet julkiset esiintymiset onnistuvat vielä Robert Mugabelta. Avustajakunnasta vuotaneiden tietojen mukaan presidentin terveydentila on kuitenkin heikentynyt nopeasti. Kuva: EPA / AARON UFUMELI

Mugaben läheiset avustajat ja virkamiehet ovat kertoneet presidentin terveydentilan heikentyneen nopeasti viime vuosina. Heikkeneminen on ollut sekä fyysistä että henkistä.

Lyhyissä esiintymisissä Mugabe onnistuu vielä näyttämään pirteältä, mutta verhon takana hän on hyvin hauras. Lääkintätiimi on aina lähellä presidenttiä.

Mugabella on näkö-, kuulo, ja muistivaikeuksia. Koordinaatiokyky on heikentynyt.

Mugaben uusimmat vaiheet – veteraanit kääntyivät vastaan

Keskiviikkona Robert Mugabe puhui kannattajilleen oman ZANU-PF-puolueensa tilaisuudessa pääkaupunki Hararessa.

Puhe oli hidasta, mutta kieli kovaa. Presidentti uhosi paljastavansa petturit ja rankaisevansa heitä. Mugabe syytti salajuonista vastustajiaan ja länsimaita.

Viime päivien kova uutinen Zimbabwessa on ollut sotaveraanien kääntyminen Mugabea vastaan.

Veteraanien järjestö veti tukensa pois presidentiltä ja kutsui tätä korruptoituneeksi diktaattoriksi. Veteraanien mukaan Mugabe on tuhonnut itsenäisyystaistelun arvot toiminnallaan.

Mugaben kannattajat marssivat pääkaupunki Hararessa 27. heinäkuuta. Kuva: EPA / AARON UFUMELI

Presidentti on raivoissaan. Hänen esikuntansa mukaan veteraanien lausunto oli valtiopetos ja syyllisiä rangaistaan.

Mugabe kehotti paikalla olleita toimittajia kertomaan jutuissaan, että hän on yhä vahva.

– Minä olen minä ja kansallani on minut vielä jonkin aikaa, pitkän aikaa. On ulkopuolisten oma ongelma, jos he eivät pidä minusta. Minä en piittaa siitä.

Kuka valtaan Mugaben jälkeen?

ZANU-PF-puolueessa on pitkään oltu lähtötelineissä vallanvaihtoon. Robert Mugabe kuolee ennemmin tai myöhemmin.

Presidentti itse on varoitellut puoluetta valitsemasta seuraajaansa. Hänet valittiin 5-vuotiselle jatkokaudelle vuonna 2014.

Presidentin puolue on erittäin jakautunut seuraajakysymyksessä. Puolueessa on ainakin kaksi liikettä, jotka pyrkivät valtaan. Toinen ryhmä on yhdistetty Mugaben Grace-vaimoon.

Toinen liike on varapresidentti Emmerson Mnangagwan takana. 

Lempinimellä "Krokotiili" tunnettu Mnangagwa istui keskiviikon puhetilaisuudessa tyynesti Mugaben vieressä, vaikka häntä on syytetty vallankaappaussuunnitelmista.

Poliittinen peli on kuitenkin pientä tavallisten ihmisten kärsimyksiin verrattuna. Köyhyys, työttömyys ja hillitön inflaatio koettelevat zimbabwelaisia edelleen rajusti.