Kun sakset vangitsevat ihmisen: Linnanmäen siluettitaiteilija leikkaa paperista muotokuvan – video

Näin syntyy varjokuva toimittajasta. Edellisestä, Kööpenhaminan tivolissa leikatusta siluettimuotokuvasta, on kulunut liki 50 vuotta. Vieläkö naamassa on samoja piirteitä, tunnistaako tyypin? Entä miltä näyttää siluetti-karikatyyri?

kulttuuri
Uutisvideot: Kun sakset vangitsevat ihmisen: Linnanmäen siluettitaiteilija leikkaa paperista muotokuvan
Uutisvideot: Kun sakset vangitsevat ihmisen: Linnanmäen siluettitaiteilija leikkaa paperista muotokuvan

Siluettitaiteilija Sirkka Lekman leikkaa asiakkaidensa profiileja toiseksi viimeistä kesää Linnanmäellä. Seitsemänkymppinen Lekman päättää huvipuistouransa ensi kesänä 30-vuotistaiteilijajuhlaansa.

Lekmanin on siluettitaiteilija jo toisessa polvessa. Hänen isänsä Eero Manninen aloitti Linnanmäellä vuonna 1955.

– Isä pyysi minua tuuraamaan itseään vuonna 1988 pariksi viikoksi kesällä, kun olin harrastanut siluettien leikkaamista koko ikäni. Siitä pitäen unohduin tänne 20 vuodeksi, Lekman nauraa.

100 000 valmista siluettikuvaa

Välissä on ollut muutama Linnanmäetön kesä, mutta pääasiallisesti Sirkka Lekman on viettänyt kesälomansa uskollisesti huvipuistossa. Ensi kesä on taiteilijan 30-vuotisjuhlavuosi. Silloin tullee täyteen myös sadastuhannes siluettikuva.

Jos siluettiasiakkaani istutettaisiin stadionille, niin joutuisin täyttämään sen kolmeen kertaan niinkuin Cheek.

Sirkka Lekman

– Minua naurattaa itseäni ajatus, että jos siluettiasiakkaani istutettaisiin stadionille, niin joutuisin täyttämään sen kolmeen kertaan niinkuin Cheek. Ja minä olen kuitenkin kohdannut jokaikisen asiakkaistani henkilökohtaisesti.

Tärkeintä on ymmärrys mittasuhteista

Siluettitaiteilija Lekman käyttää varjokuviinsa pieniä ja teräviä kampaajien ammattisaksia sekä Saksasta tuotettua arvokasta mustaa paperia.

– Leikkuupaperini on vanhanaikaista postimerkkipaperia, sitä nuoltavaa, ja se on maalattu kolmeen kertaan mustalla pigmenttimaalilla. Paperilleni annetaan tuhannen vuoden takuu, Lekman selittää.

Sirkka Lekman
Sirkka LekmanKatriina Laine

Aloitteleva siluettitaiteilija ei Lekmanin mukaan kuitenkaan tarvitse hienoja välineitä, keittiösakset kelpaavat. Taiteellisuutta on hyvä olla jonkin verran ja erinomainen keskittymiskyky. Tärkeintä on kuitenkin taju mittasuhteista.

– Jos 34 numeron leukaan laittaa 52 numeron nenän, niin kuva on pilalla. Kokonaisuus pitää koko ajan olla hallussa, kun paperilla saksien kanssa kulkee.