Analyysi: Asuntomarkkinoiden keskiarvot harhauttavat entistäkin pahemmin

Asuntojen hinnat lähtivät kevät-kesällä selvään nousuun. Tosin nousu selittyy vain muutaman kaupungin hintakehityksellä – suurin osa Suomesta hiipuu edelleen, kirjoittaa taloustoimittaja Antti Parviala.

talous
Kauppakirja ja avain pöydällä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Tuore tilasto kertoo, että asuntojen hintojen nihkeä ja laskevakin kehitys päättyi vuoden toisella neljänneksellä, huhti-kesäkuussa. Tilastokeskus kertoo, että vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat koko maassa 1,4 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Tätä ennen hinnat ovat valuneet alaspäin vuodesta 2013 lähtien.

Käännettä selittääkin kolme vuotta patoutunut kysyntä. Ankeat talousnäkymät ja työttömyyden pelko ovat tuupanneet asunnonvaihtoaikeet odottamaan parempia aikoja.

Grafiikka asuntojen hinnoista
Yle: Uutisgrafiikka

Nyt sellaiset näyttävät koittaneen: talouskasvusta on hentoja merkkejä ja työttömyys alkaa hellittää. Ainakin työnsä säilyttäneet ovat huomanneet, että maailma ei olekaan romahtanut.

Sellaista on polarisaatio, jakoa kahteen

Mutta koko maan keskiarvo johtaa harhaan. Hintojen nousu on muutamien kasvukeskusten varassa - muualla asuntomarkkinat etsivät edelleen kiinteää maaperää jalkojensa alle.

Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 2,3 prosenttia ja muualla Suomessa vain 0,6 prosenttia. Jos kehitystä verrataan vuotta aiempaan niin jako oli vielä karumpi. Pääkaupunkiseutu oli 2,6 prosentin nousussa ja muu Suomi miinuksella 0,1 prosenttia.

Asuntomarkkinoita herkeämättä seuraava Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus jakaa maan kolmeen osaan.

Pääkaupunkiseutu, Turku ja Tampere ovat asuntomarkkinoiden voittajat. Niiden hinnat pomppasivat nyt enemmän kuin koskaan tällä vuosikymmenellä ja ovat nyt korkeammalla kuin koskaan.

Kasvussa kiinni ovat myös Jyväskylä, Oulu, Kuopio, Seinäjoki, Vaasa ja muut kasvukeskukset.

Mutta näiden kaupunkien ulkopuolelle jäävillä alueilla hinnat hiipuvat – ne ovat edelleen asuntomarkkinoiden rakennemuutoksen syövereissä.

Sellaista on polarisaatio, jakoa kahteen.