Hyppää sisältöön

Testi: Muuttuva kieli heijastelee maailmaa – tiedätkö nämä uudissanat?

Suomen kieleen tulee vuosittain tuhansia uusia sanoja. Näistä osa tulee jäädäkseen, osaa elää vain hetken. Uusia sanoja tulee kieleen kaikilta elämänalueilta.

Mikä uudissana on kuvassa? Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Kotimaisten kielten keskus on tänä vuonna poiminut suomen kielestä jo yli 3 200 uutta sanaa. Näistä osa on tullut jäädäkseen, osaa elää kielessä vain tovin.

– Uudissanat heijastelevat sitä maailmaa, jossa elämme. Emme voi puhua asioista ilman niiden nimiä. Millaisessa maailmassa me elämme, sellaisia sanoja me tarvitsemme, kertoo erityisasiantuntija Riitta Hyvärinen Kotimaisten kielten keskuksesta.

Uudet sanat eivät välttämättä esiinny kielessä ensimmäistä kertaa, niitä saatetaan käyttää myös uudessa merkityksessä tai yhteydessä. Jatkuvasti kuitenkin ilmaantuu uusia asioita ja ilmiöitä, joille keksitään täysin uusi suomenkielinen nimi.

– Ne asiat, jotka tulevat meidän elämään, olivat ne sitten uusia ruokia tai uusia teknisiä keksintöjä tai melkein mitä tahansa uutuuksia, niin totta kai niille pitää antaa nimi, Hyvärinen sanoo.

Monet uudissanat lainoja

Monet uudissanat tulevat kieleen lainoina. Ne tulevat joko sellaisenaan, raakalainoina, tai suorina käännöksinä toisesta kielestä.

– Esimerkiksi tietokoneen ”hiiri” on suoraan käännetty englannista. Uusia sanoja tulee kaikilta elämänalueilta, yleiskielestä ehkä kuitenkin eniten, Hyvärinen pohtii.

Lopulta ihmiset päättävät, jääkö uudissana päivittäiseen kielenkäyttöön.

– Jos jostain asiasta tehdään jatkuvasti uutisia ja se elää meidän arjessa, niin sillä tavalla sitä sanaa joudutaan käyttämään. Sanat ovat kuin perhoset, niitä syntyy ja kuolee hyvinkin nopeassa tahdissa, Hyvärinen vertaa.

.
.