Osa Ruotsin kunnista kielsi mustat jätesäkit – mitä tekee Suomi?

Ainakaan jätehuoltojätti Lassila & Tikanoja ei ole määritellyt sitä, minkä värinen roska-astian jätesäkin pitäisi olla. Näin on myös Lapin suurimmissa jäteyrityksissä, käy ilmi kyselystämme. Ruotsissa osa kunnista on kieltänyt mustat jätesäkit ja määrännyt kotitalouksia käyttämään kirkkaita säkkejä.

Luonto ja ympäristö
Ylitsepursuava roskalaatikko, jätesäkki maassa.
Yle

Jotkin kunnat Ruotsissa ovat päättäneet, että niiden alueella roska-astioissa on käytettävä läpinäkyviä jätesäkkejä mustien sijaan. Tällä ajatellaan lajittelun ja jätteenkerääjien turvallisuuden parantuvan. Kysyimme jäteyrityksiltä, kuinka ne suhtautuvat tällaiseen ideaan.

Lapissa yhdeksän kunnan alueella toimivan jätehuoltoyhtiö Lapecon toimitusjohtaja Osmo Aikio näkee, että ajatus on hyvä. Pussin läpi näkisi paitsi jätteen laadun myös sen, onko roskiin laitettu vaarallisia aineita.

– Siellä voi olla bensiiniä tai muuta sisällä, vaikka dynamiittia, pohtii Aikio mustan jätesäkin huonoja puolia.

Valtakunnallinen jätehuoltoyhtiö Lassila & Tikanoja ei ole määritellyt jätesäkeille ohjeväriä. Yhteiskuntasuhteiden johtaja Jorma Mikkonen sanoo, että Ruotsissa käytäntö on todennäköisesti juuri turvallisuuden vuoksi. Hän näkee tämän periaatteen hyvänä.

– Voihan sitä ajatella, että eihän siitä haittaa olisi, jos säkin läpi näkisi, onko neuloja tai rikkonaista lasia, Mikkonen miettii.

Jäteauto tulessa syttyvän aineen vuoksi

Kolmen Lapin kunnan jätehuollosta vastaava Napapiirin Residuum sekä jätteitä keräävää Rovaniemen Ekoteam eivät näe kirkkaissa jätesäkeissä juurikaan hyötyä. Roskathan laitetaan isoihin jätesäkkiin pienemmissä pusseissa ja roska-astiatkin tyhjennetään nykyään säkkiin koskematta.

– Tätä (Ruotsin mallia) ei ole harkittu, sanoo Napapiirin Residuumin tiedottaja Aila Kauppila.

Myös Jorma Mikkonen Lassila & Tikanojalta muistuttaa, että pääosin jäteastiat tyhjennetään koneellisesti.

Tosin esimerkiksi Rovaniemen Ekoteamin toimitusjohtajan Erkki Virtasen mukaan heidän jäteautoonsa on syttynyt tulipalo pari kertaa, kun joku on laittanut talousroskan sekaan sinne kuulumatonta jätettä.

Värillisiä pusseja käytetään Suomessakin lajittelun vuoksi

Roska-kuskien turvallisuutta on jo kaikkien kolmen yhtiön alueella parannettu kieltämällä jätesäkkien kiinnittäminen pelkkään metallitelineeseen. Säkille on oltava erillinen roska-astia, josta roskat voidaan kipata muualta ohjaamalla jäteauton sisälle.

Esimeriksi Pellon, Ranuan ja Rovaniemen yhteisissä jätehuoltomääräyksissä on näin kirjattu, sanoo Napapiirin Residuumin tiedottaja Aila Kauppila.

– Mahdollisimman paljon käytettäisiin tällaisia koneelliseen kuormaukseen soveltuvia jäteastioita, että ylipäätänsä jätteen käsittely olisi turvallista ja helppoa ja miksei nopeaakin. Myöskin kustannuspuoli olisi kohtuullisempi.

Suomen jätelainsäädännössä ei suoraan ota kantaa esimerkiksi siihen, minkä värinen jätesäkin pitäisi olla.

Joillakin eteläisemmän Suomen paikkakunnilla erivärisiä jätepusseja käytetään, jotta jäteaseman optinen lajittelija tunnistaisi ne, Kauppila sanoo. Jorma Mikkosen mukaan on etenkin eurooppalainen tapa erotella jätepussit värikoodein.

_Lisätty 29.7.16 kello 13.53 Lassila & Tikanojan yhteiskuntasuhteiden johtajan Jorma Mikkosen kommentit. _