1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Sähkökirjoituskoneet katoavat – "Älä missään nimessä heitä laitetta pois"

Vaikka toisin voisi luulla, kirjoituskone on edelleen monelle tärkeä työväline. Turkulaisyrittäjä kannustaa kaikkia korjauttamaan vanhat laitteensa, jotteivät sähkökirjoituskoneet katoa maailmasta.

Kuva: Paula Koskinen / Yle

Skandinaavisella merkistöllä varustettujen sähkökirjoituskoneiden valmistus lopetettiin vuonna 2012. Kirjoituskone on kuitenkin edelleen monelle tärkeä työväline, mutta koska uusia ei saa, vanhan korjaaminen on ainoa vaihtoehto.

Turkulaisessa konttoritarvikeliikkeessä korjataan muutama kymmenen sähkökirjoituskonetta vuosittain. Koneita lähetetään korjattavaksi eri puolilta Suomea.

Kirjoituskonetta käytetään vieläkin esimerkiksi valtion hallinnossa, puolustusvoimissa ja pankeissa.

Matti Varjonen

– Kirjoituskonetta käytetään vieläkin esimerkiksi valtion hallinnossa, puolustusvoimissa ja pankeissa. Itse käytän kirjoituskonetta esimerkiksi silloin, kun joudun täyttämään postin jäljentävää lähetyskuponkia. Kirjoituskone on ainoa, jolla sen saa siististi täytettyä, kertoo yli 40 vuotta Turussa toimineen Lasku-Laitteen omistaja Matti Varjonen.

Korjattavaksi tai varaosiksi

Kun vanha kirjoituskone hajoaa, sen käyttäjälle tulee hätä. Mistä saa uuden tilalle?

Koska uusia kirjoituskoneita ei enää tule, vanhan korjaaminen on ainoa vaihtoehto. Varaosia saadaan muista vastaavanlaisista, rikkinäisistä kirjoituskoneista.

Tämän vuoksi Matti Varjonen onkin kirjoittanut yrityksensä verkkosivuille painokkaan viestin. "Jos omistat rikkoutuneen Brother-kirjoituskoneen, älä missään tapauksessa hävitä sitä."

– Välillä on odottamassa tilauksia, joihin odotellaan jonkinlaista tiettyä laitetta, josta saadaan tarvittavat varaosat, Varjonen kertoo.

Matti Varjosen mielestä kirjoituskone on ainoa kunnollinen väline esimerkiksi postin jäljentävien lähetyskuponkien täyttämiseen. Kirjoituskoneella saa siistiä jälkeä. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Retrokoneille kysyntää

Kirjoituskoneet kiinnostavat myös nuorempaa polvea. Yksi uusimmista käyttäjäryhmistä ovat alle 10-vuotiaat lapset, jotka eivät ole koskaan aikaisemmin nähneetkään kirjoituskonetta. Varsinkin manuaalinen kirjoituskone on lapsille hyvin eksoottinen laite.

– Väli-ikäiset ovat nähneet kirjoituskoneet, mutta tietokone on syönyt osittain kirjoituskoneen paikan. Jos laite on retrovärinen ja -mallinen, niitä kunnostetaan sisustukseen sopivaksi. Sellaisista on jonkin verran kysyntää, Matti Varjonen kuvailee.

Vaikka Varjonen onkin kirjoituskoneiden puolestapuhuja, hän ei aivan suin päin lähtisi uudelleen käynnistämään sähkökirjoituskoneiden valmistusta.

– Maailma muuttuu, ja me menemme sen mukana. Jos kirjoituskoneiden tarve merkittävästi lisääntyisi, niin ehkä sitten.

Kauhukirjailija vieroksuu kevyttä kosketusta

Turkulainen entinen poliisi, nykyisin kauhukirjailijana tunnettu Boris Hurtta, kirjoittaa nykyään tietokoneella. Ennen tietokonetta hän suosi vanhanaikaisia kirjoituskoneita.

– Käytin sähköistäkin kirjoiituskonetta jonkun verran. En oikein tottunut siihen, että kirjoitus luonnistui niin kevyesti. Minulle sopi paremmin se, että vanhalla rouskulla tunsi fyysisesti tekevänsä jotain samalla kun kirjoitti, Hurtta sanoo.

Mies omisti aikanaan vain yhden sähkökirjoituskoneen. Hän osti sen pilkkahintaan 1980-luvun puolivälissä turkulaisesta osto- ja myyntiliikkeestä.

– Kauppasumma oli 20 penniä. Se oli mitättömin, mitä voi keksiä. Kone toimi sinänsä hyvin, mutta siinä oli mekaanista vikaa.

– Lopulta vein sähkökoneen kierrätykseen. Siinä kävi niin surullisesti, että en saanut kirjoitettua koneella yhtään valmista tekstiä, Hurtta toteaa.