1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Syyrialainen terroristijärjestö al-Nusran rintama eroaa al-Qaidasta ja vaihtaa nimensä

Analyytikoiden mukaan uudistus johtuu siitä, että Venäjä ja Yhdysvallat ovat lisäämässä al-Nusran vastaisia sotilastoimiaan Syyriassa.

Ulkomaat
Al-Nusra on julkaissut videon, jolla näkyy 45 siepattua fidžiläistä YK:n rauhanturvaajaa.
Al-Nusra on julkaissut videon, jolla näkyy 45 siepattua fidžiläistä YK:n rauhanturvaajaa.Reuters

Syyriassa toimiva jihadistijärjestö Jabhat al-Nusra eli al-Nusran rintama ilmoitti torstaina eroavansa terroristiverkosto al-Qaidasta ja muuttavansa nimensä, kertoo uutiskanava Al-Jazeera.

Al-Nusran johtaja Abu Mohamad al-Jolani kertoi ensimmäisessä tallennetussa viestissään, että järjestö vaihtaa nimekseen Jabhat Fateh al-Sham eli Syyrian valloituksen rintama.

Al-Nusran rintama tunnetaan al-Qaidan Syyrian haarana. Yhdysvallat on luokitellut al-Nusran terroristijärjestöksi. Ryhmä jätettiin helmikuussa sovitun Syyrian tulitauon ulkopuolelle.

Al-Jolani ilmaisi uutiskanava Al-Jazeeran lähettämässä viestissään kiitollisuutensa al-Qaidan komentajille siitä, että he ymmärsivät al-Nusran tarpeen katkaista siteet emojärjestöönsä.

Al-Nusra julkaisi myös johtajansa al-Jolanin kuvan ensimmäistä kertaa. Kuvassa näkyy maastopukuun ja turbaaniin pukeutunut nuorehko mies, jolla on mustat hiukset ja parta.

Analyyttikkojen mukaan al-Nusra pyrkii luomaan itsensä uudelleen, koska Venäjä ja Yhdysvallat ovat sopimassa yhteisistä järjestön vastaisista sotilastoimista Syyriassa.

Al-Nusra aloitti toimintansa tammikuussa 2012 eli noin kymmenen kuukautta Syyrian konfliktin alkamisen jälkeen. Järjestö on Isisin ohella toinen johtava jihadistiryhmä Syyriassa.

Al-Nusra on tehnyt yhteistyötä useiden presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastustavien kapinallisryhmien kanssa.

Uutiskanava Al-Jazeeran julkaisemassa tviitissä näkyy Abu Mohamad Al-Jolanin kuva.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi