Tanskan kansanpuolue haluaa estää muslimien maahanmuuton

Maahanmuuttovastainen Tanskan kansanpuolue pitää muslimeja turvallisuusuhkana. Tanskan sosiaalidemokraatit ovat tuominneet kansanpuolueen näkemykset.

Turvapaikanhakijat kävelivät Tanskan ja Ruotsin välisellä moottoritiellä maanantaina. Kuva: Bax Lindhardt / EPA

Oikeistopopulistinen Tanskan kansanpuolue haluaa, että Tanska lopettaa maahanmuuttajien vastaanottamisen muslimimaista väkivaltaisten islamistien aiheuttaman uhkan takia.

Puolueen varapuheenjohtaja Søren Espersen kirjoitti Berlingske-lehden keskiviikkona julkaisemassa mielipidekirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun), että Tanskan tulisi kieltäytyä ottamasta vastaan pakolaisia ja muita maahanmuuttajia islamilaisista maista ainakin 4–6 vuoden ajan.

Lisäksi Espersen kirjoitti, että Tanskan pitäisi vahvistaa tiedustelupalveluaan, ottaa käyttöön pysyvät rajatarkastukset sekä poistaa kansalaisuus vihasaarnaajilta ja karkottaa heidät pysyvästi maasta.

Espersen perustelee kantojaan islamistien Euroopassa tekemillä terrori-iskuilla. Tanskassakin on tapahtunut iskuja, viimeksi helmikuussa 2015.

Tanskan kansanpuolue on maan toiseksi suurin puolue. Se ei ole hallituksessa, mutta tukee hallituksen politiikkaa.

Tiedottaja kutsuu islamia sotaisaksi

Espersen kieltäytyi kommentoimasta näkemyksiään uutistoimisto AP:lle. Sen sijaan Tanskan kansanpuolueen maahanmuuttotiedottaja Martin Henriksen avasi puolueen näkemyksiä AP:lle.

– Islam on sotaisa uskonto. Ei pidä olla sokea sille, että monet terroria harjoittavat löytävät inspiraationsa islamista. Siksi maassa olevien muslimien ja yleisen turvallisuusriskin välillä on yhteys, Henriksen sanoi.

Henriksen totesi, että maahanmuuttorajoitukset pitäisi muotoilla "uskontoneutraalisti". Hän kuitenkin tarkensi puolueen tavoitteena olevan maahanmuuton vähentäminen siten, että vähennykset koskisivat eniten muslimeita.

Henriksenin mukaan Tanskan kansanpuolue haluaa, että muslimien maahanmuutto putoaa mahdollisimman lähelle nollaa.

Sosiaalidemokraatit tyrmäävät

Tanskan suurin puolue, oppositiossa oleva sosiaalidemokraatit, on tuominnut Tanskan kansanpuolueen tavoitteen.

Sosiaalidemokraatit vertasivat kansanpuolueen näkemyksiä Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin maahanmuuttovastaisiin lausuntoihin.

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Lars Aslan Rasmussen, jonka isä on muslimi, kutsui Tanskan kansanpuolueen kantaa "uskontoon perustuvaksi syrjinnäksi" ja "uskonnolliseksi apartheidiksi".