1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ralliradio

Bensaa Suonissa, tarinaa rallikansanradiosta – J-P Taskisen ralliblogi

Tourulan toimituksessa kello kävi iltayhdeksään elokuussa 2007. Muu ralliradion väki oli poistunut yöpuulle ja silloinen on air -tuottaja Jyri hihkaisi vielä ovensuusta, että siinä sitä on nyt rallikansaa viihdytettäväksi - hyvin sä pärjäät.

Ralliradio
Ai että JP vastaa itse satoihin Bensaa suonissa -puheluihin Ralliradion jatkoilla...
Ai että JP vastaa itse satoihin Bensaa suonissa -puheluihin Ralliradion jatkoilla...Arvo Vuorela / Yle

Mietin, että mihin hemmetin hommaan tässä heikossa mielessään on tullut suostuttua. Istuin yksin vieraan äänipöydän ääressä, käytössäni musiikkia ja kaksi puhelinta. Näillä pitäisi pärjätä. Ja se, mikä tästä tilanteesta varsin onnellisen teki, niin enhän minä ollut ralliukko vähimmässäkään määrin. Toki nyt sarjatilanteet tiesin ja kuskejakin, mutta tee siinä nyt sitten radiota maailman parhaalle rallikansalle.

Vaan miten väärässä olinkaan huolineni silloin. Ensi hetkestä asti ymmärsin, että tämä ralliväki ei ole pelkästään maailman parasta rallikansaa, vaan myös maailman parasta ralliradiokansaa. En todellakaan arvannut, että tästä rallifanien vuoden kohokohdasta tulisi myös oma vuoden huipentumani.

Kuka niihin 014-4444 993 puheluihin vastaa ja soittajat valitsee?

JP Taskinen

Välittömästi ensimmäisen lähetyksen lähdettyä liikkeelle tajusin, että voin heivata laatimani käsikirjoitukset paperinkeräykseen ja luottaa rallifanien tarinoihin ja kokemuksiin. Ja voi pojat - on niitä viimeiseen vuosikymmeneen riittänyt.

Se mikä Bensaa Suonissa -lähetyksissä on parasta, niin niitä ei tarvitse juontajan kannatella. Intohimoiset rallin seuraajat tekevät sen ihan itse. On huikea tunne olla keskellä ainakin sadantuhannen ihmisen yhteisöä, joita yhdistää sama asia: rakkaus ralliin ja ralliradioon.

Kuka vastaa Bensaa suonissa  -puheluihin?

Kenties eniten kysytty kysymys vuosien varrella on ollut, kuka niihin 014-4444 993 -puheluihin vastaa ja soittajat valitsee. Kyllä tilanne on se, että studiossa on edelleen yksi mies, kaksi puhelinta ja kova luottamus tulevaan.

Juuri tämän takia Bensaaa Suonissa -lähetyksiä ei voi käsikirjoittaa, niitä ei voi liikaa hallita, niiden mukana on vain elettävä ja niistä nautittava. Vaikka ihan jokainen soittaja ei olekaan radioitavassa kuosissa, on maailman valistunein rallikansa erinomaisen hyväkäytöksistä myös lähetyksessä. Aina on hyvin selvitty - osa toki vasta tulevalla viikolla.

Suomalaisia rallitoivoja fanitetaan Arabian aavikolla.

JP Taskinen

Missä muussa ympäristössä on saman illan aikana mahdollista kuulla asiantuntevia rallilausuntoja kuusivuotiaalta, vierailla elokuisissa pikkujouluissa erikoiskokeella, selvittää pariskunnan pieniä erimielisyyksiä ja kuulla, miten suomalaisia rallitoivoja fanitetaan Arabian aavikolla.

Ei missään muualla kuin ralliradion Bensaa Suonissa -lähetyksissä taas tästä illasta alkaen lauantaihin saakka.

On etuoikeus ja kunnia hypätä kymmenennen kerran ralliradion ja rallikansan vietäväksi. Tässäkin kisassa torstaina, perjantaina ja lauantaina.

Juha-Pekka Taskinen, Jyväskylässä 28.7.2016

Seuraa kuinka suosikkisi pärjäävät MM-rallissa! Lataa Uutisvahti tästä: http://yle.fi/uutisvahti/

Lue seuraavaksi