Yle Riossa: Terveydenhuollon kriisi huolettaa kaupungin lääkäreitä

Ensi viikolla alkavien olympialaisten isäntäkaupunki Rio de Janeiro kamppailee terveydenhuoltokriisin kanssa. Sairaalat ovat ylikuormitettuja ja lääkäreitä huolestuttaa miten kaupunki selviää kisaturistien saapuessa kaupunkiin. Zikaviruksesta ei kuitenkaan tähän vuodenaikaan kanneta huolta.

urheilu
Äiti hihattomassa paidassa istuu sängyllä ja katsoo kantokopassa olevaa vauvaa.
Valentina syntyi pienipäisenä Fabiane-äidin sairastettua todennäköisesti zikaa kolmannen raskauskuukauden aikana. Nyt vauva on riippuvainen julkisesta terveydenhuollosta, jonka palvelut ovat huonontuneet entisestään talouden alamäen takia.Heidi Lipsanen / Yle

Fabiane Lopes sairastui vuosi sitten tautiin, jonka oireet muistuttivat zikaviruksen oireita: kuumeilua, särkyä koko kehossa ja punaisia läiskiä iholla. Kuusi kuukautta myöhemmin hän synnytti Valentina-tyttären.

Pienipäisenä syntynyt vauva on sairastellut koko pienen ikänsä ja joutui hiljattain leikkaukseen. Tytölle juotettu maito alkoi ruokatorven sijasta kulkeutua keuhkoihin. Nyt Fabiane ruokkii lastaan letkun kautta, joka johtaa suoraan mahalaukkuun.

– Kirurgi sanoi, ettei leikkaukseen ehditty kunnolla valmistautua. Sen takia heillä ei ollut antaa meille ruokintaletkua. Tämän letkun sain lahjoituksena muualta, yksinhuoltaja ja neljän lapsen äiti sanoo.

Fabiane joutui tyttärensä takia kasvotusten Rio de Janeiroa vaivaavan terveydenhuoltokriisin kanssa.

Osavaltion pitäisi käyttää lain mukaan 12 prosenttia budjetistaan terveydenhuoltoon, mutta juhannuksena julistetun hätätilan takia se sai supistettua osuuden neljään prosenttiin. Osavaltion jo kroonisesti puuttellisille sairaaloille leikkaukset ovat kohtalokas isku.

– Kun lähikuntien potilaat eivät saa alueillaan apua, he matkaavat Rioon paremmin varustettuihin sairaaloihin. Se rasittaa kaupungin terveydenhuoltoa entisestään, sanoo Nelson Nahon Rio de Janeiron lääketieteen neuvostosta.

Sairaalat tupaten täynnä

Toukokuun lopussa yli 150 asiantuntijaa vaati Rio de Janeiron olympialaisten lykkäämistä tai siirtämistä zikaviruksen aiheuttaman uhan takia. WHO ja Yhdysvaltain tartuntatautien torjuntavirasto CDC sen sijaan arvioivat, ettei kisojen lykkäys olisi tarpeen.

Zikavirustapaukset ovat vähentyneet helmikuun lopun huippulukemista jopa 99 prosentilla. Nyt olympialaisten isäntäkaupungissa pelätäänkin mahdollista zikavirusepidemiaa enemmän sitä, miten sairaalat tulevat selviämään kisojen aikana.

Urheilijat ja olympialaisten johto käyttävät kisojen aikana yksityisiä terveydenhuoltopalveluja. Kisaturisteja palvelee viisi julkista sairaalaa, jotka Rio de Janeiron lääketieteen neuvoston heinäkuun alussa tekemän selvityksen mukaan ovat täpösen täynnä.

– Menin pyytämään kahden lääkärinmääräyksen kera isoäidilleni paikkaa, jotta hän saisi kiireellisesti sydämentahdistimen. He vastasivat vain, ettei tilaa ole julkisissa eikä yksityisissä sairaaloissa, sanoo Sue-Ellen Castro Rio de Janeiron keskustassa sijaitsevat kunnalllisen Souza Aguiar-sairaalan edessä.

Rion lääketieteen neuvoston varajohtajan Nelson Nahonin mukaan kaupungin lääkärit ovat erityisen huolestuneita monia uhreja vaativista onnettomuuksista kuten linja-auto-onnettomuuksista tai onnettomuuksista kisapaikoilla. Pahin tapaus olisi terroristi-isku.

Sairaaloiden ollessa jo nyt täynnä onnettomuuksien uhreille olisi haasteellista tarjota terveyspalveluja.

Pienipäisen Valentina-tytön äidin Fabianen mielestä Rion olisi pitänyt priorisoida terveydenhuoltoa.

– Olympialaisiin tuhlatut rahat olisi pitänyt sijoittaa terveydenhuoltoon ja koulutukseen, Fabiane Lopes toteaa.