Hyppää sisältöön

Itsemurhat havahduttivat pikkukaupungissa – nuorten auttamiseen on pistetty paukkuja

Pohjois-Pohjanmaalla vajaan 8000 asukkaan Oulaisiin on palkattu kouluissa työtä tekevä vakituinen psykiatrinen sairaanhoitaja, ja myös koulukuraattoreita on hankittu lisää. Ennaltaehkäisevään työhön halutaan panostaa, sillä useat Oulaisissa 2000-luvulla sattuneet itsemurhat ovat koskettaneet koko kaupunkia.

Kuva: Jarno Tahvanainen / Yle

Oulaisissa on viime vuosina satsattu määrätietoisesti nuorten tukemiseen. Työhön on panostettu muun muassa kaupungissa sattuneiden useiden itsemurhatapausten myötä. Oulaisissa yhteensä toistakymmentä nuorta tai aikuista on menettänyt henkensä jättäytymällä junan alle.

Vuosituhannen alussa alkanut ikävä kierre kesti pitkään, mutta muutama viime vuosi on ollut kaupungissa hieman rauhallisempi. Oulaisten seurakunnan kirkkoherra Matti Hirvilammi pitää ennaltaehkäisevää työtä tässä asiassa ratkaisevana.

Tämäkään paikka ei ole enää mikään lintukoto, valitettavasti.

Matti Hirvilammi

– Se on korvaamattoman tärkeää. Me emme tiedäkään, kuinka paljon ikäviä tapahtumia on voitu ennaltaehkäistä sillä työllä, mitä nyt on tehty. Olen hyvilläni siitä, että kaupungin päättäjätkin ovat ymmärtäneet tämän asian tärkeyden ja antaneet resursseja sinne, missä niitä on tarvittu.

Hirvilammi kertoo, että kouluissa lapsia ja nuoria on auttanut psykiatrinen sairaanhoitaja, ja vastikään hänet saatiin vakinaistettua.

Myös koulukuraattoreita on saatu oppilaitoksiin lisää, ja poliisit ovat kiertäneet säännöllisesti juttelemassa eri-ikäisten koululaisten kanssa.

Päihdekasvatusta jo 6-luokkalaisille

Noin 8000 asukkaan kaupungissa yritetään kitkeä myös nuorten päihteidenkäyttöä. Kaupungin ja seurakunnan nuorisotyöntekijät järjestävät esimerkiksi 6-luokkalaisille monenlaista ohjelmaa, ja kuutosluokkalaiset ovat puolestaan sitoutuneet päihteettömyyteen.

– Päihdekasvatus täytyy aloittaa hyvin varhaisessa vaiheessa nykyään, Matti Hirvilammi miettii.

Me emme tiedäkään, kuinka paljon ikäviä tapahtumia on voitu ennaltaehkäistä sillä työllä, mitä nyt on tehty.

Matti Hirvilammi

Matti Hirvilammen mukaan tilanne ei kuitenkaan ole aivan helppo, sillä huumeita tuntuu rantautuvan kaupunkiin yhä enemmän.

– Tämäkään paikka ei ole enää mikään lintukoto, valitettavasti.

Oulaisten seurakunnassa nuorisotyö rankataan yhä korkeammalle, ja sitä on kehitetty yhteistyössä kaupungin kanssa.

– Oulaisten seurakunnassa on ollut yhteensä kahdet yt-neuvottelut vuosina 2014 ja 2015. Ainoa työnala, mihin ei ole koskettu, on ollut nuorisotyö. Se halutaan selkeästi säilyttää, kirkkoherra kertoo.