Trumpin neuvonantajilla on yhteyksiä Venäjään

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on ilmaissut haluavansa kohentaa Yhdysvaltain suhteita Venäjään. Trump on nostanut kampanjatiimiinsä henkilöitä, joilla on Venäjä-kytköksiä.

USA:n presidentinvaali
Manafort kuuntelee, kun vaaleahiuksinen mies selittää jotain korostaen asiaa käsillään. Manafortilla on tumma liituraitainen puku, valkoinen kauluspaita ja viininpunainen kravatti, jossa on pilkkuja. Miesten keskellä seisoo tummahiuksinen nainen. Hänen takanaan kuvan oikeassa reunassa on silmälasipäinen, kalju mies.
Donald Trumpin neuvonantaja Paul Manafort tapaa Trumpin kannattajia ja kampanjaväkeä Trump-tornin aulassa New Yorkissa.Justin Lane / EPA

Republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin valtavirrasta poikkeavat Venäjä-kannat ovat herättäneet Yhdysvaltain poliittisissa piireissä järkytystä ja arvostelua. Trumpin kampanjatiimissä on neuvonantajia, joilla on kytköksiä Venäjän talouteen.

Paul Manafort, diktaattorien konsultti

Trumpin oikea käsi vaalikampanjassa on Paul Manafort, pitkän linjan lobbari ja poliittinen konsultti. Trumpin Venäjä-kytkösten noustua keskusteluun valokeilaan päätyi myös Manafortin työskentely Ukrainan Viktor Janukovytšin poliittisena konsulttina 2000-luvun alussa.

Manafortin kutsui Ukrainaan Janukovytšin taustavaikuttaja, suurliikemies Rinat Ahmetov.

Janukovytš seisoo vakavana korokkeen takana tummassa puvussa. Taustalla on sininen verho ja Ukrainan lippu. Janukovytšin kravatti on samaa väriä.
Paul Manafort auttoi Viktor Janukovytšia tekemään paluun oranssin vallankumouksen jälkeen.Andriy Mosienko / EPA

Manafort auttoi Kremlin tukeman Janukovytšin uudistamaan imagonsa sen jälkeen, kun tämä oli kärsinyt tappion vuosien 2004–2005 oranssissa vallankumouksessa. Presidentti Janukovytš syrjäytettiin 2014 ja hän asuu maanpaossa Venäjällä.

Kytkös Venäjään ei ole tässä suoraviivainen. Ukrainalaiset toimijat Janukovytš ja Ahmetov ajoivat ennen kaikkia omia etujaan, ne vain sattuivat joskus olemaan yhteneväiset Venäjän intressien kanssa.

Manafortilla on ollut vaikeuksiakin venäläisten asiakkaiden kanssa.

Vaikutusvaltainen venäläinen oligarkki, alumiinimagnaatti Oleg Deripaska on Caymansaarten oikeudessa syyttänyt Manafortia ja tämän liikekumppania siitä, että nämä olisivat ottaneet 19 miljoonaa dollaria investointeihin eikä rahoista sen koommin ole kuulunut.

Oleg Deripaska tummassa puvussa, kasvoillaan harmaantuva parta.
Manafortin liiketoimet Oleg Deripaskan kanssa ajautuivat oikeustaistoksi.Yuri Kochetkov / EPA

Manafort oli kertonut Deripaskalle, että tarkoituksena on perustaa 200 miljoonan dollarin sijoitusrahasto investoimaan pääosin Venäjälle ja Ukrainaan.

Oikeusjuttu oli vireillä vielä elokuussa 2015.

Manafortilla on ollut myös mutkikkaita liiketoimia ukrainalaisen oligarkin Dmytro Firtašin kanssa.

Manafort on ehtinyt urallaan konsultoida muun muassa Zairen (nykyisen Kongon demokraattisen tasavallan) diktaattoria Mobutu Sese Sekoa ja Filippiinien Ferdinand Marcosia – molemmat kavalsivat miljardeja dollareita maistaan.

Vuonna 2004 Manafort sai 250 000 dollarin lainan Lähi-idässä toimivalta asekauppiaalta Abdul Rahman al-Assirilta.

Sekä Manafort ja Assir ovat kytkeytyneet Karachi-gaten nimellä tunnettuun skandaaliin, jossa kysymyksenä on, siirrettiinkö Ranskan Pakistaniin myymien sukellusveneiden tuottoja Édouard Balladurin presidentinvaalikampanjaan 1995.

Michael Flynn, entinen tiedustelujohtaja

Yllättävä lisä Trumpin takana on kenraaliluutnantti Michael Flynn – entinen sotilastiedustelun DIA:n johtaja.

Michael Flynn puhuu korokkeen takaa puoluekokousareenalla. Kuvassa hän näkyy pienenä hahmona ja valtavana kuvana takanaan olevalla suurella näytöllä. Näytön alareunassa on kaksi kuvaa Trumpista ja niiden välissä teksti MAKE AMERICA SAFE AGAIN. Flynn pitää vasenta nyrkkiään pystyssä. Hänellä on musta puju, raidallinen kravatti ja Yhdysvaltain lippua esittävä pinssi takkinsa kauluksessa. Hänen ilmeensä on vihainen.
Entinen sotilastiedustelun DIA:n päällikkö Michael Flynn oli yksi puhujista Clevelandin puoluekokouksessa.Shawn Thew / EPA

Flynn jätti tehtävänsä äkkinäisesti 2014.

Vain 18 kuukautta sen jälkeen Flynn herätti hämmennystä entisissä kollegoissaan osallistumalla Venäjän valtiollisen Russia Today -televisiokanavan juhlaillallisille, jossa hän istui vain parin tuolin päässä Putinista. Flynn on myös useaan otteeseen esiintynyt kommentaattorina kanavalla, jota lännessä pidetään Kremlin propagandalaitoksena.

Carter Page, investointipankkiiri

Trumpin avustajista investointipankkiiri Carter Pagella on varmaankin läheisimmät suhteet venäläiseen liike-elämään.

Page lähetettiin vuonna 2004 avaamaan investointipankki Merrill Lynchin toimisto Moskovaan. Venäjällä Page toimi Venäjän valtio-omisteisen kaasujätin Gazpromin neuvonantajana suurissa kaupoissa ja auttoi yhtiötä houkuttelemaan läntisiä sijoittajia.

Venäjälle asetetut pakotteet ovat aiheuttaneet Pagelle suoraa taloudellista haittaa. Pakotteet haittaavat uusien liiketoimien aloittamista ja ovat iskeneet Gazpromin osakkeen arvoon – Page on sijoittanut yhtiön osakkeisiin.

Richard Burt, veteraanidiplomaatti

Pitkän linjan diplomaatti Richard Burt auttoi Trumpia kirjoittamaan ulkopoliittisen linjapuheensa. Burt toimi presidentti Ronald Reaganin hallinnossa ja oli johtavana neuvottelijana strategisten aseiden vähentämistä koskeneissa START-neuvotteluissa ja suurlähettiläänä Länsi-Saksassa 1985–89 Saksojen yhdistymisen tuntumassa.

Burt istuu Venäjän suurimman liikepankin Alfa-Bankin hallituksessa ja Central Europe Russia and Turkey Fund –investointirahastossa, jolla on merkittäviä sijoituksia Venäjän kaasumonopoliin Gazpromiin.