1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sanaristikot

Sanaristikko ei sähköisty – "Kun on tyhmä ja nopea, joutuu kumittamaan"

Osa ihmisistä haluaa täyttää sanaristikon ilman hakuteoksia tai netin tarjoamaa apua, kun taas toisille tiedon etsiminen on tärkeä osa ristikoiden täyttämistä. Suurin osa ihmisistä täyttää ristikon lyijykynällä.

sanaristikot
Täytetty ristisanatehtävä.
Tarja Nyyssönen / Yle

Sanaristikoita laatii päätyökseen Suomessa 30–50 henkilöä. Harrastuksekseen niitä laatii huomattavasti useampi.

Sanaristikkoseura Sanaseppojen hallituksen puheenjohtaja Jari Haapa-aho kertoo laatineensa vuonna 2015 reilut 300 ristikkoa. Ristikon laadintaa aloittaessa ei voi tietää, kauanko siihen menee aikaa.

– Jotkut ristikot syntyvät nopeasti, mutta toisten kohdalla tuntuu, ettei mikään onnistu, Haapa-aho naurahtaa.

Haapa-aho kertoo, että sanaristikon laadintavaihe alkaa usein harvinaisemmilla sanoilla.

Pääkuvasta lähtevien päälauseiden kautta ristikkoon muodostuu paikkoja nelikirjaimisille täytesanoille. Tilanne voi olla hankala, koska suomen kielessä ei ole kovin paljoa nelikirjaimisia sanoja, huomauttaa Haapa-aho.

Se, onko sanaristikko hyvä, riippuu täyttäjästä. Toiset pitävät nokkeluutta vaativista ristikoista, jotka eivät vaadi hakuteoksia tai Googlea. Jotkut viihtyvät, kun saavat etsiä tietoa.

– Hyvin monenlainen ristikko voi olla hyvä ristikko, mutta yhteinen tekijä on yksiselitteisyys ja selkeä ulkoasu, Haapa-aho sanoo.

Ristikko ei toimi somessa

Hänen mielestään ristikoiden siirtäminen paperilta nettiin tai sosiaaliseen mediaan ei ole onnistunut.

– Lupaan hämmästyä kovasti, kun näin tapahtuu. Sanaristikon laatiminen ei ole sosiaalista, vaan vaatii kumin ja kynän ja erikoisen mielenlaadun, Haapa-aho hymyilee.

Osa ristikon täyttäjistä uskaltaa luottaa aina itseensä niin paljon, että täyttää sanat kuulakärkikynällä.

– Lyijykynä on itselleni oikea tapa. Kun on tyhmä ja nopea, joutuu kumittamaan, nauraa Sanaseppojen nokkamies Jari Haapa-aho.

Lue seuraavaksi