Oletko ostamassa matkapuhelinta? Mieti ajankohta tarkkaan

Puhelimen arvo tipahtaa, kun vuosi vaihtuu. Vakuutusyhtiö OP tiukensi vuoden alussa matkapuhelinten korvauskäytäntöjään.

tekniikka
Rikkoutunut älypuhelin.
Useat vuokranantajat vaativat, että vuokralainen ottaa kotivakuutuksen.AOP

Kesä on kiireistä aikaa vakuutusyhtiöiden korvauspuolen työntekijöille. Ihmiset reissaavat paljon ympäriinsä ja vahinkoja sattuu.

Kuten hyvin tiedetään moni on riippuvainen matkapuhelimestaan tai älypuhelimestaan ja niiden yleistyminen näkyy myös kasvavina puhelinten rikkoutumisina.

– Karkeasti voidaan sanoa, että kesäkuukausina meille tulee puhelinten rikkoutumisista korvausilmoituksia 40 prosenttia enemmän kuin talvella, sanoo vakuutusyhtiö Ifin lakimies Mikko Vaitomaa.

Toisen suuren vakuutusyhtiön, OP:n tilastojen valossa voidaan sanoa, että vuosi 2010 on ollut jonkinlainen vedenjakaja.

– Tuon vuoden jälkeen tapahtui noin 20 prosentin hyppäys vahingon kohteina olleiden puhelimien hinnoissa, mutta myöhemmin summat ovat pysyneet aika vakioina, toteaa OP:n henkilöasiakkaiden korvausjohtaja Minna Kiiso.

Hän arvioi, että vuoden 2010 tienoilla kalliimpien ja herkimpien älypuhelinten määrä alkoi kasvaa, mikä näkyy myös korvaussummissa. Keskimääräinen korvaussumma on 200–300 euroa. Yleisimpiä syitä korvaukseen ovat matkapuhelimen lasin rikkoutuminen ja puhelimen kastuminen. Ikävähennystä ei vähennetä korjauskustannuksista.

– Katsomme vahinkotapahtumaa. Yleensä äkilliset rikkoutumiset korvataan. Vakuutushuijausyrityksiin matkapuhelinten osalta törmäämme ajoittain, mutta tarkkoja lukuja meillä ei ole asiasta.

Merkittävä asiakasryhmä löytyy kiipeilytelineistä ja lätäköistä

Ifistä muistutetaan, että vakuutusyhtiön korvauksen määrä on eri kuin asiakkaalle koituvan vahingon määrä.

– Täytyy muistaa, että vaikka meillä on paljon uusia ja kalliita puhelinmalleja, niin perusälykännyköiden hinnat ovat muuttuneet edullisemmaksi. Myös älypuhelinten korjaaminen on huokeampaa, koska huoltoliikkeiden välillä on kilpailua. Tämä johtaa siihen, että on yhä enemmän vahinkoja, jotka jäävät alle asiakkaan omavastuusosuuden, Ifin lakimies Mikko Vaitomaa kertoo.

Älypuhelinten yleistyminen on tuonut vakuutusyhtiön luukulle myös merkittävän asiakasryhmän.

– Iso muutos on se, että älypuhelimia on nykyään paljon myös lapsilla. Aikaisemmin lapsilla ei ollut juurikaan älypuhelimia, mutta nykyään jo pienille lapsille hommataan puhelin. Totta kai lapsilla rikkoontumisia sattuu vieläkin enemmän kuin aikuisilla, OP:n korvausjohtaja Minna Kiiso toteaa.

Puhelimen ostoajankohdalla on väliä

Matkapuhelimen ostajan kannattaa miettiä tarkkaan, koska ostaa luurinsa. Esimerkiksi OP muutti korvauskäytäntöjään tämän vuoden alussa. Uudehko vakuutusehto sanoo, että ensimmäinen ikävähennys eli 25 prosenttia menee jo käyttöönottovuoden jälkeisestä vuodesta.

Ostat uuden 500 euroa maksavan älypuhelimen joulukuussa. Helmikuun pakkasissa liukastut ja kännykkäsi tippuu maahan ikävin seurauksin. Huoltofirmassa sanotaan, että laitetta ei voi korjata tai se maksaa liikaa verrattuna puhelimen ostohintaan. Jos sinun pitää ostaa uusi puhelin rikkoutuneen tilalle, vakuutusyhtiö vähentää omavastuun (OP:ssä yleensä 150 euroa) lisäksi 25 prosentin ikävähennyksen. Voit siis saada enintään 225 euroa uuden puhelimen ostoon. Jos olisit ostanut puhelimen seuraavan vuoden tammikuussa ja se olisi rikkoutunut saman vuoden joulukuussa, korvauksesta olisi vähennetty pelkkä omavastuu.

Rikkoutuneen puhelimen ikävähennys meni OP:ssä aiemmin kokonaisten kalenterivuosien mukaan. Kalenterivuosi alkoi puhelimen käyttöönotosta.

Vakuutusyhtiössä Ifissä on ollut käytössä jo pidempään sama käytäntö, jonka OP otti käyttöön vuoden alussa, paitsi että ensimmäinen ikävähennys on 30 prosenttia.

Ifistä kuitenkin kerrotaan, että vakuutusehtoa on lievennetty tapauskohtaisesti siten, että alkuvuodesta sattuneissa vahingoissa ei rokoteta ikävähennystä, jos puhelin on ostettu edellisen vuoden lopussa.

– Pitää muistaa, että tämä toimii myös toisin päin. Jos ostat puhelimen tammikuussa ja se rikkoutuu seuraavan vuoden joulukuussa, niin siitä menee yksi ikävähennys, vaikka puhelin on lähes kaksi vuotta vanha, Ifin lakimies Mikko Vaitomaa muistuttaa.