1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Imatra

Imatralla runsaasti rauhoittavien lääkkeiden käyttäjiä

Rauhoittavat lääkkeet ovat vahvasti riippuvuutta aiheuttavia. Ne tuovat ongelmia sekä käyttäjälle itselleen että laajemmin yhteiskuntaan.

Imatra
Masennus
Rauhoittavia lääkkeitä käytetään mm. ahdistuneisuuden, paniikin ja unettomuuden hoitoon.Mari Nupponen / Yle

Imatralla käytetään rauhoittavia lääkkeitä enemmän kuin muissa Etelä-Karjalan kunnissa.

Kelan tilastojen mukaan erittäin vahvasti riippuvuutta aiheuttavia, bentsodiatsepiineja käytetään Imatralla lähes 20 prosenttia enemmän kuin muissa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kunnissa. Imatralla käyttäjiä on myös jonkin verran enemmän kuin koko maassa keskimäärin.

Syynä tähän on lääkekeskeinen hoitokulttuuri, josta kertoi myös viime talvena julkisuudessa käyty keskustelu vanhusten runsaasta psykoosilääkkeiden käytöstä Imatralla.

Eroon pienin askelin

Lääkekeskeisestä hoitokulttuurista on alettu pyrkiä eroon, sen jälkeen kun Imatra liittyi Eksoten täysjäseneksi vuoden alussa. Lääkäreitä on opastettu vaihtoehtoisten hoitomuotojen käyttöön niin mielenterveyspalveluissa kuin yleisvastaanotoillakin.

– Eksote on alkanut puuttua tähän ongelmaan kovalla kädellä. Haasteena on kuitenkin se, ettei jo koukussa olevia potilaita ole helppoa vierottaa näistä lääkkeistä, kertoo Eksoten aikuisten psykososiaalisten palvelujen johtaja Timo Salmisaari.

Monia ongelmia

Rauhoittavat lääkkeet aiheuttavat ongelmia sekä niiden käyttäjälle, että laajemmin yhteiskuntaan.

– Jos lääke loppuu, voivat vieroitusoireet olla jopa potilaan henkeä uhkaavia, Salmisaari kertoo.

Pieninä määrinä käytettynä rauhoittava lääke tasoittaa potilaan oloa, mutta annosta suurennettaessa ne alkavat tuottaa mielihyvää. Sen vuoksi niitä käytetään huumeina ja niistä ollaan valmiita maksamaan suuria summia katukaupassa.

Lue seuraavaksi