1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

AC/DC-legenda Dave Evans nuorten rock-leirillä: Kiertue-elämän kliseet vaihtuivat museoihin

Dave Evans on AC/DC:n alkuperäinen laulusolisti ja tehnyt uraa 1970-luvulta lähtien. Nyt Evans on opettajana Seinäjoella nuorten rock-leirillä. Vapaa-ajallaan Evans on turisti - tutustuu museoihin, historiaan ja keikkamaan ruokakulttuuriin.

kulttuuri
Dave Evans vieraili Seinäjoella Rock Camp -leirillä.
Dave Evans vieraili Rock Camp -leirillä Seinäjoella.Johanna Manu/Yle

Rock Camp on nuorten muusikonalkujen leiri, joka järjestetään nyt jo kahdeksatta kertaa Seinäjoella. Kuten aiempinakin kesinä, leiri on täynnä innokkaita musiikinharrastajia – ja heidän opettajiaan. Oikeita muusikoita kertomassa oikeasta muusikkojen arjesta.

Yksi leirin odotetuimmista opettajista on AC/DC –yhtyeen alkuperäinen laulusolisti Dave Evans.

– Leirimme perustajiin kuuluva Rude Rothsten on Evansin Suomen bändissä ja sitä kautta saimme Evansin mukaan, sanoo Satu Haveri Rock Camp ry:sta.

– Hän on ihan symppistyyppi ja nuoret ovat olleet aivan ihastuneita. Onhan se sykähdyttävä kokemus, kun on elävä legenda mukana ja hänen kanssaan pääsee juttelemaan ja kyselemään asioista.

Dave Evans kertoo työskentelevänsä mielellään nuorten kanssa. Rock-leireistä hänellä on kokemusta muualtakin, esimerkiksi Etelä-Amerikasta.

– Oli hieno kokemus antaa jotain (osaamisestaan) nuorille. Nautin siitä ja heidän kanssaan puhumisesta. He kysyvät erilaisia asioita ja vastaan useimpiin heidän kysymyksistään, Evans naurahtaa.

Rock Camp -leiri 2016.
Rock-leiriläiset kuuntelivat tarkkoina Dave Evansia.Johanna Manu/Yle

Museoita, historiaa ja ruokakulttuuria

1970-luvun alussa AC/DC:ssa laulaneelle Evansille rock´n´roll on elämäntapa ja ammatti. AC/DC:n jälkeen hän on ollut mukana monessa yhtyeessä ja tehnyt myös soolouraa. Musiikkimaailma on muuttunut vuosikymmenten mittaan paljon uran alkuaikoihin verrattuna.

– Silloin oli paljon bändejä ja paljon tapahtumia, ja kaikki tunsivat sekä yhtyeet, niiden musiikin että jäsenet. Levy-yhtiöitä ei ollut kovin monia, joten piti olla todella hyvä menestyäkseen. Silloin etsittiin persoonallisia yhtyeitä, Evans muistelee.

Kiertueet ja keikat kierrättävät artistia ympäri maailmaa edelleen. Dave Evans toteaa olevansa kiertueilla ihan kunnon turisti. Hän katselee vapaa-ajallaan nähtävyyksiä, tutustuu museoihin ja keikkamaiden sekä -kaupunkien historiaan.

– Olen käynyt täällä muutamassa museossa ja katsellut maaseutua sekä tutustunut Suomen historiaan. Googlettelen maita ja kaupunkeja, joissa olen. Maistelen myös paikallisia ruokia, Evans sanoo.

Evans sanoo, että ”sex, drugs and rock´n´roll” –kliseen mukainen kiertue-elämä on mahdollista edelleen sille, jota se kiinnostaa. Itse hän valitsee toisin.

– Olen ollut kauan alalla ja ”rocking strong”. Pitää olla itsekuria tai päätyy mullan alle.

Lue seuraavaksi