Taas korruptiopidätys Romaniassa: Entiset ministerit elivät hulppeasti lahjusrahoilla

Romaniassa esitetään vangittavaksi maan keskuspankin johtokunnan jäsentä liittyen suureen korruptiovyyhteen. Johtaja Bogdan Olteanua epäillään lahjuksen vastaanotosta ja poliittisen aseman väärinkäytöstä.

Romanian entistä parlamentin puhemiestä Bogdan Olteanua epäillään lahjusten vastaanotosta. Kuva on vuodelta 2008. Kuva: Laszlo Beliczay / EPA

Olteanu on toiminut myös parlamentin puhemiehenä. Hänen epäillään ottaneen miljoonan euron lahjukset puhemieskautensa aikana vuonna 2008.

Lahjuksen vastineeksi Olteanun epäillään nimittäneen toimittajan ja ympäristöaktivistin Liviu Mihaihun Tonavan suistoalueen suojeluprojektin johtoon. Alue kuuluu UNESCO:n suojelukohteisiin.

Romanian korruptionvastaisen viraston mukaan Bogdan Olteanu sai vaalikampanjatukea ja rahaa vastineeksi viran junailemisesta.

Ministereitä epäiltyjen listalla

Myös useita muita korkeassa asemassa olevia poliitikkoja tutkitaan korruptioskandaaliin liittyen. Tutkittavana on muun muassa entinen pääministeri ja nykyinen senaatin puhemies Calin Popescu Tariceanu ja marraskuussa eroamaan joutunut pääministeri Victor Ponta.

EU on painostanut Romaniaa lisäämään korruption vastaisia toimia. Romania kuuluu unionin köyhimpiin jäsenmaihin.