Mehiläisteko-kampanja haastaa pieniin tekoihin pölyttäjien puolesta

Katariina Karjalainen ja Alice Saari ovat parikymppisiä ja huolissaan mehiläisten sekä muiden pölyttäjien tulevaisuudesta. Naiset käynnistivät Mehiläisteko-kampanjan, joka pyrkii vaikuttamaan mehiläisten ja muiden pölyttäjien hyvinvointiin pienten tekojen avulla.

luonto
Mehiläisiä tarhalla
Matti Myller / Yle

Opiskelijat Katariina Karjalainen ja Alice Saari ovat jo kauan olleet huolissaan mehiläisten ja muiden pölyttävien hyönteisten määrän vähentymisestä sekä sen vaikutuksista koko ekosysteemiin.

Parikymppiset naiset tapasivat toisensa Facebookissa aiheen ympärillä käyneessä keskustelussa, ja päätyivät yhdessä pohtimaan, mitä voisivat tehdä mehiläisten ja muiden pölyttäjien auttamiseksi.

Niin syntyi sosiaalisen median kanavia hyödyntävä Mehiläisteko-kampanjan, joka on tähän mennessä kerännyt huomiota jo sadoilta kiinnostuneilta.

Tositarkoituksella ja uskottavasti

Katariina Karjalainen ja Alice Saari eivät ole pölyttäjien tai biologian asiantuntijoita, mutta tarmoa hyvän sanoman eteen viemiseksi heiltä löytyy sitäkin enemmän.

Ollaan me nyt ainakin viisi mehiläistä pelastettu jo oman kaveripiirimmekin kautta. On se ainakin parempi kuin ei mitään.

Katariina Karjalainen ja Alice Saari, Mehiläisteko-kampanjan perustajat

– Mitä enemmän aiheesta puhutaan, sitä enemmän ihmiset tiedostavat pölyttäjien arvon ja sitä paremmat mahdollisuudet mehiläisillä on. Ollaan me nyt ainakin viisi mehiläistä pelastettu jo oman kaveripiirimmekin kautta. On se ainakin parempi kuin ei mitään, naiset naurahtavat. Totta kai olisi kuitenkin hienoa, jos tämä kampanja leviäisi kunnolla koko Suomeen.

Karjalainen ja Saari ovat olleet kampanjan tiimoilta yhteydessä myös Suomen Mehiläishoitajain Liittoon. SML ja Mehiläisteko-kampanja kokoustavatkin naisten mukaan pian yhteisen palaveripöydän ääressä, suunnitellen tulevia yhteistyömahdollisuuksia.

– Suomen Mehiläishoitajain Liitolta toivomme erityisesti lisää asiantuntemusta omaan toimintaamme, vaikka kaikki julkaisumme ovat tähänkin saakka vahvasti taustoitettuja. Todennäköisesti yhteistyö toisi sanomallemme silti lisää uskottavuutta, Karjalainen ja Saari tuumaavat.

Kukka ja mehiläinen.
Mehiläisteko -kampanja koskee yhtä lailla kaikkia pölyttäjiäKalevi Rytkölä / Yle

Osallistuminen ei vaadi ihmeitä

Mehiläisteko-kampanjan tavoite on lisätä ihmisten tietoisuutta siitä, mitä kaikkea pölyttävien siivekkäiden hyvinvoinnin eteen voidaan tehdä. Karjalaisen ja Saaren mukaan auttamiseen ja osallistumiseen ei tarvita ihmeitä.

– Itsekään emme köyhinä opiskelijoina rahaa tähän laita. Tavoitteena on opettaa ihmisille, miten mehiläiset voi huomioida ihan pienien tekojen avulla.

Naiset kertovat, että vaivattomin tapa vaikuttaa asiaan on kiinnittää huomiota päivittäisiin ruokaostoksiinsa.

– Luomutuotteiden kasvatuksessa ei käytetä hyönteismyrkkyjä, joihin pölyttäjät usein kuolevat. Tuholaistorjunta-aineiden käyttöä tulisi välttää myös omassa puutarhassaan, Karjalainen ja Saari painottavat.

Ruohoa, kukkia ja sokerivettä

Arkisia keinoja mehiläisten hyvinvoinnin edistämiseksi omalla pihalla ovat muun muassa harvempi nurmikonleikkuu, voikukkien suojeleminen ja sokeriveden levittäminen.

Katariina Karjalainen ja Alice Saari muistuttavat, että siivekkäät viihtyvät apilaa kasvavissa ruohikoissa, voikukat ovat pölyttäjille tärkeää ravintoa ja pitkistä lentomatkoista väsyvät pörriäiset saavat sokerivedestä voimia jatkaa matkaansa. Puutarhaan voi istuttaa myös mehiläisten suosimia kasveja, kuten unikkoja, laventelia, auringonkukkia, hunajakukkia ja kurkkuyrttejä.

Mikäli pölyttäjien eteen tahtoo nähdä hieman enemmänvaivaa, voi käsistään kätevä rakentaa myös “mehiläishotellin”. Niiden teko-ohjeita on Karjalaisen ja Saaren mukaan internet pullollaan. Käytännössä kyseessä on linnunpönttöä muistuttava rakennelma ötököille. Enemmän keinoja vaikuttamiseen ja lisätietoa kampanjasta löytyy MehiläisteonFacebook-sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Mehiläisteko -näyttely Seinäjoen kulttuurihkahvila Still Standingissä
Mehiläisteko -näyttelyssä teoksia nähdään yhteensä kuudeltatoista taitelijalta. Katariina Karjalainen

Taidetta pörriäisten puolesta

Seinäjoen keskustan kulttuurikahvila Still Standingissä avattiin tällä viikolla taidenäyttely, jossa esillä on erityisesti nuorten taiteilijoiden eri tekniikoilla tehtyjä mehiläisaiheisia töitä ympäri Suomea. Näyttely on avoinna sunnuntaihin saakka, jonka jälkeen se siirtyy nuorten kohtaamispaikka JOJO:on. Näyttelyn tarkoituksena on pääasiassa lisätä tietoisuutta pölyttäjien tukalasta tilanteesta.

Katariina Karjalainen ja Alice Saari kertovat, että näyttelyssä esillä olevia teoksia on myös mahdollisuus ostaa, ja taiteilijat ovat luvanneet käyttää tuotot, tavalla tai toisella, pölyttäjien elinolojen edistämiseksi.