Merikotkilla pyyhkii hyvin: pari on pesiytynyt ensimmäistä kertaa Helsinkiin

Merikotkien siirtyminen lähemmäs ihmistä kertoo siitä, että laji ei ole enää aivan niin uhanalainen kuin aiemmin.

Kuva: Jarmo Nieminen

Jos on oikein tarkkana, Helsingin yllä voi juuri nyt nähdä nuoren merikotkan harjoittelemassa lentämistä. Sellainen on nimittäin syntynyt ensimmäistä kertaa urbaaniin ympäristöön.

Tai no, ei aivan, mutta lähemmäs kuin koskaan aiemmin. Nimittäin Helsingin ulkosaaristoon.

– Merikotkat pikkuhiljaa tottuvat ihmisyhteisöön. Vähän niin kuin kanahaukat, joita on kymmeniä pareja pitkin Helsinkiä, kertoo Helsingissä nyt onnistuneesti pesiviä merikotkia useamman vuoden seurannut luontokuvaaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Jarmo Nieminen.

Kaupunkiin mahtuisi merikotkia enemmänkin, sillä täältä löytyy niille ruokaakin pilvin pimein. Niille nimittäin kelpaavat Helsingin riesa – valkoposkihanhet.

– Olen nähnyt merikotkia hyvinkin pitkällä Töölönlahdella tähystämässä niitä. On myös havaintoja, että ovat pyydystäneet valkoposkihanhia Viikistä, Nieminen sanoo.

Vuonna 1973 viisi poikasta, nyt 421

Merikotkat ovat perinteisesti olleet hyvin uhanalainen lintulaji. Vuonna 1973 poikasia kuoriutui vaivaiset viisi, tänä vuonna niitä löytyi jo 421. Se on hieman enemmän kuin viime vuonna, mutta hieman vähemmän kuin ennätysvuonna 2014. Vaihtelut ovat kuitenkin pieniä ja määrä on siten vakaa, kertoo WWF:n merikotkatyöryhmän Uudenmaan aluevastaava Hannu Ekblom.

Merikotkien pesiytyminen näin lähelle kaupunkiympäristöä kertoo Ekblomin mukaan siitä, että tilanne on pikku hiljaa parantumassa ja kanta alkaa olla vakaalla pohjalla. Tänä vuonna merikotkat ovat nimittäin pesiytyneet ensimmäistä kertaa Helsingin lisäksi myös Turkuun.

– Kun kanta lisääntyy, uusien parien täytyy hakea uusia elinalueita, Ekblom sanoo.

Toisin sanoen kun muualla alkaa olla täyttä, merikotkat tulevat lähemmäs ihmistä. Merikotkille pesiytyminen on pitkä prosessi, sillä satoja kiloja painavaa pesää ei voi perustaa mihin tahansa puuhun. Lisäksi reviirin pitää olla riittävän laaja.

– Nyt mielenkiinnolla odotetaan, että mihin tämä helsinkiläispoikanen sitten asettuu. Perheen naaras on aikanaan syntyisin Kirkkonummelta, Ekblom sanoo.