Kesän suurin risteilijä Helsinkiin – jätevetensä maihin jättävä varustamo saa porkkanan

Itämerellä on meneillään suurten risteilijöiden sesonkiviikot: Helsingissä vierailee 12 risteilijää sekä tällä että ensi viikolla. Kansainväliset laivat voivat edelleen laskea jätevetensä mereen. Helsingin Satamassa eletään kuitenkin siinä toivossa, että loputkin risteilijät jättäisivät kakkavetensä viimein ilmaiseksi viemäreihin, ei Itämereen.

Kotimaa
Ensi perjantaina Helsinkiin saapuva 330 metriä pitkä Regal Princess -alus on kesän suurin risteilijävieras. Aluksen koosta saa hieman mittakaavaa, kun se on kuvattu Istanbulissa valtavan Hagia Sofian takana Bosborinsalmessa.
Ensi perjantaina Helsinkiin saapuva 330 metriä pitkä Regal Princess -alus on kesän suurin risteilijävieras. Aluksen koosta saa hieman mittakaavaa, kun se on kuvattu Istanbulissa valtavan Hagia Sofian takana Bosporinsalmessa.Princess Cruises -varustamo

Helsingin satamaan kiinnittyy sekä tällä että ensi viikolla 12 risteilyalusta. Vilkkaimpina päivinä laitureissa on yhtä aikaa neljä risteilijää, joista purkautuu kaupunkiin tuhansia turisteja. Kesän suurin risteilijä, 330 metriä pitkä Regal Princess, saapuu perjantaina kello 7 Länsisatamaan. Aluksessa on lähes 3 600 matkustajaa ja yli 1 300 työntekijää.

– Helsingin satamaan mahtuisi teoriassa kahdeksan risteilyalusta, mutta ei ihan Regal Princessin kokoisia. Parhaimmillaan aluksia on ollut seitsemän, kertoo satamamestari Antti Pulkkinen.

Helsingissä käy tänä kesänä ennakkovarausten perusteella 243 risteilijää. Varustamot varaavat laituripaikan kahdesta kolmeen vuotta etukäteen. Huippuvuonna alusristeilyjä on ollut 285, mutta nyt alusten koko on kasvanut ja vierailujen määrä vastaavasti pienentynyt.

Valtaosa risteilijöistä on menossa joko Pietariin tai Tukholmaan.

Yhä likainen lasku joistakin aluksista

Tuhannet risteilyturistit tuovat tuloja pääkaupunkiin, mutta joistakin aluksista kertyy likainen lasku, kun ne likaavat Itämerta laskemalla jätevetensä mereen.

Alusjätelainsäädännön mukaan kansainvälisessä liikenteessä olevat alukset saavat laskea käsittelemättömät käymäläjätevedet mereen yli 12 meripeninkulman ja käsitellyt käymäläjätevedet yli kolmen meripeninkulman etäisyydellä lähimmästä rannikosta. Mutta jätevedet voi pumpata ilmaiseksi Helsingin viemäriverkkoon, josta ne päätyvät Viikin vedenpuhdistamolle.

– Tälle risteilykaudelle varustamoille on annettu vielä porkkana eli jos alus pumppaa jätevedet Helsinkiin, annamme 20 prosentin alennuksen meidän alusjätemaksustamme. Näin ollen varustamoilla kautta laivoilla ei pitäisi olla mitään syytä olla pumppaamatta jätevettään Helsingin käynnillään, satamamestari Antti Pulkkinen sanoo.

Kaikille aluksille pakollinen alusjätemaksu kattaa kiinteät roskat ja öljyt. Se peritään, vaikka alus ei jättäisi satamaan mitään. Lisäksi laivat maksavat esimerkiksi laituripaikasta, kiinnityksestä ja irrotuksesta.

Pulkkinen on toiveikas, että tänä vuonna lähes kaikki alukset pumppaisivat jätevetensä maihin.

– Viime vuonna jätevedet jätettiin jo 80-prosenttisesti. Kaikemme olemme yrittäneet sataman puolelta tehdä Itämeren hyväksi, Pulkkinen tokaisee.

Jos isot risteilijät kiinnostavat, täältä näet niiden aikataulut ja laituripaikat (siirryt toiseen palveluun).