Viiniansa houkuttelee ampiaiset pois kesäherkkujen luota

Ampiaiset ovat tänä kesänä joutuneet työttömiksi poikkeuksellisen aikaisin. Ärhäkät hyönteiset pörräävätkin nyt monen pihalla oleskelevan riesana ja me selvitimme, miten ampiaisista pääsee eroon.

Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Herkulliset ruoat houkuttavat ampiaisia nyt erityisen paljon. Hyönteiset tunkevat terassilla ruokailevan lomalaisen iholle ärsytykseen asti.

Mikäli pihapiiri on riittävän suuri, kokeilun arvoinen niksi on asettaa ampiaisille houkutin kauas terassilta tai grillikatoksesta.

– Perhosharrastajat ovat jo kauan tienneet, että kalja ja viini ovat perhosten mieleen. Käynyt punaviini, jonka joukkoon on kaadettu loraus etikkaa on pettämätön magneetti ja se vetää puoleensa myös ampiaisia, kertoo Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen.

Mikäli pihalle on päässyt syntymään pesä, ampiaisista on hankala päästä kokonaan eroon. Houkutin ei kuitenkaan vedä puoleensa ampiaisia kaikkialta lähiympäristöstä, sillä hyönteiset ovat Saarisen mukaan hyvin reviiritietoisia.

– Vieraalle reviirille tullutta ampiaista ei katsota hyvällä, joten pörriäiset eivät matkusta kovin kauas pesästä, Saarinen vinkkaa.