Hyppää sisältöön

Ruttotuhojen korjaaminen alkaa – Polvijärvelle tuodaan 15 000 jokirapua salaisesta paikasta

Polvijärvellä käynnistyy kolmevuotinen kamppailu rapuruton tuhoaman jokirapukannan palauttamiseksi. Sotkuman osakaskunnan vesistöihin istutetaan maanantaina ensimmäiset jokiravut. Salaisesta paikasta siirretään alueelle kaikkiaan 15 000 jokirapua.

Kuva: Juha Vauhkonen / Yle

Polvijärven Sotkumassa alkaa iso urakka jokirapukannan elvyttämiseksi.

Osakaskunta istuttaa alueen vesistöihin kolmen vuoden aikana yhteensä 15 000 jokirapua. Ensimmäiset salaisesta paikasta siirretyt viisisenttiset jokiravut pulahtavat veteen maanantaina.

Hankevastaava Markku Haapasalo kertoo, että lähtötilanne on huono.

– Tällä hetkellä meidän tilanne on aika huono. Sukkulanjoen, mikä oli selkeästi meidän paras rapualue, tyhjensi rapurutto kolme vuotta sitten. Sitten pienissä lampiloissa ja järvilöissä, missä on ollut hyvä tai tyydyttävä kanta, niistäkin paljon on rapuruton tyhjentämiä. 

Monta syytä yrittää

Viisisenttisiä jokirapuja tullaan istuttamaan Sukkulanjokeen, Reuhkajärviin, Kuorejärveen ja Rukkojärveen. Haapasalon mukaan jokiravun puolesta kannattaa kamppailla useastakin syystä.

Moni kuvittelee, että rapu syö pelkästään särkee ja naapurin kissanraatoo.

Markku Haapasalo

– Ensinnäkin jokirapu on tietyllä tavalla indikaattori, minkä kautta voidaan katsoa vesistön tilaa.

– Jokirapu on äyriäinen. Se mönkii pohjassa ja puhdistaa vettä. Vaikka moni kuvittelee, että rapu syö pelkästään särkee ja naapurin kissanraatoo, niin rapu on kuitenkin pitkälti kasvissyöjä eli se on tietynlainen puhdistaja.

– Ja merkittävää on, että rapu kuuluu Suomen luontoon. Nimenomaan jokirapu, ei täplärapu.

– Lisäksi ravustaminen on vanha, hyvä ja hauska tapa hyödyntää vesistöä. Me yritetään elvyttää ravustamisen tapa ja harrastus nuorempiin osakkaisiin.

Hyvät rapujuhlat voittavat huonot häät.

Markku Haapasalo

Markku Haapasalo vielä lisää, että jokirapu on herkkua syötävää.

– Jokirapu hyvin valmistettuna on gourmet-tasoista ruokaa. Ja hyvät rapujuhlat voittavat huonot häät.

Se on salaisuus

Polvijärven Sotkuman osakaskunnan hankevastaava Markku HaapasaloHaapasalo ei voi kertoa paikkaa, mistä ravut siirretään Polvijärvelle.

– Kadehtien täytyy sanoa, että joillakin on vielä rapuvesiä, missä raputuotanto on niin hyvää. Ravun toimittajan kanssa on sovittu, että hänen tietojaan ei anneta julkisuuteen. Sehän aiheuttaisi sen, että paikka olisi täynnä ravustajia sen jälkeen, kun kaikki tietäisivät, että siellä on tuhansia rapuja. 

Siellä on tuhansia rapuja. 

Markku Haapasalo

Joensuun seudun Leader -yhdistys on myöntänyt rahoituksen hankkeelle, jonka kokonaiskustannukset ovat noin 18 000 euroa. Kolmasosa kustannuksista katetaan osakaskuntalaisten talkootyöllä. 

.
.