Kitaramyytti murrettu: Kotimainen kuusi soi yhtä hyvin kuin sademetsän puu

Kotimaisten puulajien käyttöä kitaranrakentamisessa halutaan lisätä eettisistä syistä. Tutkimuksen mukaan pohjoiset puulajit soivat soittimissa yhtä hyvin kuin trooppiset puulajit.

Kotimaa
Kitaran talla.
Jarkko Riikonen / Yle

Sademetsien puulajeja on perinteisesti pidetty parhaina materiaaleina soitinten rakentamisessa. Tutkimus (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin osoittaa, etteivät pohjoiset puulajit kalpene trooppisten puulajien edessä, mitä tulee kitaroiden sointiin.

Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos on ollut mukana selvittämässä eri puulajien vaikutuksia akustisten kitaroiden sointiin. Kitaranrakennuksen opettajan Anssi Nuutisen mukaan tutkimuksen lopputulos ei ollut yllätys, sillä kotimaisten puulajien ominaisuudet ovat olleet tiedossa jo pitkään.

– Ihminen kuulee paljon silmillään. Sokkotesteissä ammattilaisetkaan eivät osanneet erottaa toisistaan trooppisten ja kotimaisten puiden sointia, Nuutinen sanoo.

Jos me rakentajat ylläpidämme myyttiä, jossa ruusupuinen kitara on parempi kuin koivusta tehty, niin kyllähän soittajat sen uskovat.

Anssi Nuutinen, kitaranrakennuksen opettaja

Eettisyys myös soitinrakentajien huolenaiheena

Tutkimuksen takana oleva EU:n rahoittama Leonardo Guitar Research Project (siirryt toiseen palveluun) pyrkii selvittämään, voisiko akustisten kitaroiden valmistuksessa käyttää muuta puuta kuin trooppista. Lähtökohtana tutkimukselle oli soitinrakentamisen eettisyys. Perinteisesti kitaroissa on käytetty puulajeja, jotka ovat riistohakattu sukupuuton partaalle.

– Korostan, että sademetsien ahdinko ei ole soitinteollisuuden syytä. Metsää on kaadettu ja poltettu esimerkiksi laidunmaiksi. Soitinteollisuudella on kuitenkin paraatipaikka näyttää esimerkkiä, Nuutinen sanoo.

Myytin murtaminen rakentajien vastuulla

Nuutinen korostaa, että puulajivalinnalla voidaan kuitenkin vaikuttaa soittimen sointiin. Soittimen materiaalimyytin murtaminen lähtee kuitenkin soitinrakentajista itsestään. Muusikoiden maku seuraa kyllä perässä.

– Jos me rakentajat ylläpidämme myyttiä, jossa ruusupuinen kitara on parempi kuin koivusta tehty, niin kyllähän soittajat sen uskovat. Mikä sitten on paremman kuuloinen tai näköinen, on mielestäni subjektiivista.

Kotimainen kuusi ylivoimaisesti parasta

Nuutinen liputtaa vahvasti pohjoisten puulajien puolesta soitinrakennuksessa. Hän muistuttaa, että Landola-kitaroita on rakennettu koivusta jo vuosia Suomessa. Myös leppää käytetään paljon ja esimerkiksi pihlajasta hyvin kovaa kulutusta kestäviä osia.

Ylivoimaisesti paras soitinmateriaali on Nuutisen mukaan kuitenkin kuusi, jota on lentokoneidenkin rakentamisessa aikoinaan käytetty paljon.

– Se on todella kevyttä ja jäykkää. Kuusta käytetään kielisoittimien kantena, koska sen painon ja jäykkyyden välinen suhde on ehdottomasti paras kaikista maailman puulajeista, Nuutinen sanoo.