Suomenkin vesillä voi harrastaa harppuunakalastusta – "Yleensä sillä aina osuu"

Harppuunallakin voi saada Suomessa kalansaalista. Laji on vielä melko marginaalinen, mutta sen suomenmestaruuksia ratkotaan tänä viikonloppuna Raippaluodon vesillä Merenkurkussa. Harrastajien mukaan tietyt kalalajit lymyävät tietyissä paikoissa.

Kotimaa
Pekka Mäkiniemi ja Joni Onnela
Pekka Mäkiniemi ja Joni OnnelaAntti Haavisto/Yle

Harppuunakalastus Merenkurkun sameissa vesissä kuulostaa ensi alkuun lähes mahdottomalta ajatukselta, mutta lajin harrastajat ovat eri mieltä.

– Onhan tämä Välimereen verrattuna sameaa, mutta ei se näkyvyys niin huono ole mitä luullaan. Täältä löytyy ihan viiden metrin näkyvyyksiä mitkä on jo tosi hyvät, pystyy nauttimaan auringonpaisteesta ja meren alla olevista hienoista maisemista, kertoo Joni Onnela Lakeuden sukeltajista.

Ei mikään helppo laji

Sukelluskalastajat liikkuvat yleensä uiden, ilman paineilmalaitteita. Varusteina on maski ja snorkkeli, märkäpuku sekä painovyö tai -liivi. Sukeltajan perässä kulkee pieni poiju tai lautta, joka toimii merkkinä veneilijöille. Ja tietenkin harppuuna.

– Harppuunan kantomatka on aina riippuvainen harppuunan pituudesta, 60-senttisellä kalastusetäisyys on kaksi metriä, kertoo Pekka Mäkiniemi Vaasan delfiineistä. Mutta osuuko sillä?

– Yleensä sillä aina osuu, kyllä se lähtee siihen mihin tähtää, Mäkiniemi naurahtaa.

Suomessa saa kalastaa lampun kanssa. Mäkiniemi ja Onnela kertovat, että viimeisen viiden vuoden aikana on tullut takaisin turskan kalastus, ja erityisesti se vaatii lampun käyttöä: ne nimittäin lymyävät 25 metrin syvyydessä kivien alla.

Vaikka harppuunakalastus sopiikin harrastajien mukaan kaikille, jotka hallitsevat snorklauksen, niin helppoa se ei missään nimessä ole.

– Ei saalista välttämättä helposti saa, mutta kun on paikallistuntemusta ja kalalajien tuntemusta niin kyllä saalista saa. Tietyt lajit löytyy tietyistä paikoista, Pekka Mäkiniemi kertoo.

Vikonloppuna kisataan suomenmestaruuksista

Tänä viikonloppuna järjestetään sukelluskalastuksen SM-kisat Raippaluodon vesillä Merenkurkussa.

Kisoissa tähdätään ekologisuuteen: pisteet lasketaan painon lisäksi sen mukaan, kuinka montaa eri lajia onnistuu pyydystämään. Painolla on yläraja eli yli kahden kilon kaloista saa pisteet vain kahden kilon mukaan. Osallistujien kunto on kovilla.

– Kyllä siinä tulee toistasataa sukellusta per päivä, ja normaalisti liikutaan aina uiden. Uintimatkaa kertyy useampi kilometri per päivä, että pitää olla hyvät keuhkot ja hyvä maitohappojen sietokyky, itsekin kilpaileva Joni Onnela toteaa.