Unelma vesitornin avaamisesta elää Lappeenrannassa

Kansalaisaktiivi Erkki Räsänen joukkoineen puskee vesitornia matkailukohteiden maailmankartalle. Kaupungilta toivotaan rahaa suunnitelmiin, jotta hankkeen todelliset kustannukset saataisiin selville.

vesitornit
Vesitorni Lappeenranta nuoret taiteilijat Lappeenrannan vesitorni
YLE

Vesitornin rappio harmittaa lappeenrantalaista Erkki Räsästä. Hän näkisi vesitornin mieluusti kaikelle kansalle avoimena käyntikohteena, kahvilana ja näköalapaikkana; sellaisena kuin vuonna 1955 valmistunut torni kulta-aikanaan oli.

Räsänen on parin vuoden ajan valmistellut vesitornin tulevaa käyttöä. Hän on tallentanut mapeittain torniin liittyviä asiakirjoja ja rakennuspiirustuksia. Hän on perehtynyt tornin historiaan ja koonnut kehittämisideoita.

Talkootyö tuli tiensä päähän

Tornin kunnostamista ja käyttötarkoituksia Räsänen on pohdiskellut rakentamiseen erikoistuneen asiantuntijajoukon kanssa.

Vesitorni Lappeenranta nuoret taiteilijat Lappeenrannan vesitorni
Vuonna 1955 valmistunut vesitorni on Lappeenrannan tunnetuin maamerkki.YLE

Mukana ovat olleet muun muassa Saimaan ammattikorkeakoulun rakennustekniikan opettaja, lappeenrantalainen arkkitehti sekä Kone Oy:n ja Pöyryn suunnittelijoita.

– Kaikki ovat olleet mukana omasta mielenkiinnostaan, ilman korvausta, Räsänen sanoo.

Ryhmä piti viimeisen palaverinsa kesäkuussa. Nyt haetaan rahaa suunnittelukustannuksiin.

Tarjouksia on mahdotonta pyytää ilman suunnitelmia

– Arkkitehdin mukaan 50 000 eurolla vesitornista voitaisiin laatia sellaiset suunnitelmat ja piirustukset, joiden pohjalta voitaisiin ryhtyä pyytämään tarjouksia, Erkki Räsänen kertoo.

Etelä-Karjalan liitto on luvannut järjestää rahoituksesta puolet, jos vain tornin omistaja sitä hakee. Toinen puoli eli 25 000 euroa olisi saatava Lappeenrannan kaupungilta.

Lappeenrannan vesitornista näkee kauas.
Vesisäililön alaosaa kiertävästä tilasta näkee pitkälle kaikkiin ilmansuuntiin.Yle

Räsäselle on luvattu, että kaupungin konsernijaoston elinkeinopoliittinen työryhmä ottaa asian käsittelyyn elokuussa.

Omistajalle riittävät vesihuollon tehtävät

Vesitornin omistaa Lappeenrannan Energiaverkot Oy. Toimitusjohtaja Reijo Kolehmaisen mukaan omistajan suunnitelmissa on käyttää vesitornia vesihuollon paineentasausvälineenä ja vesivarastona.

– Yhtiöllä ei periaatteessa ole roolia näissä suunnitelmissa, sanoo Kolehmainen.

Toimintamallistakin jo raakile valmiina

Jos hanke vesitornin avaamisesta ottaa tulta, on tornin yleisökäyttöön kaavailtu esimerkiksi seuraavanlaista toimintatapaa: Vesitornin omistaja eli Lappeenrannan Energiaverkot laittaa rakennuksen kuntoon ja vuokraa sen kaupungille investointikulut kattavalla vuokralla.

Kaupunki puolestaan vuokraa vesitornin toimitilat yhdelle tai useammalle yrittäjälle, jotka huolehtivat tornin palveluista ja muusta toiminnasta.