Britannia panttaa ydinvoimapäätöstään entisestään

Britannian Hinkley Pointin ydinvoimalahanke lykkääntyy entisestään. EU-ero, turvallisuus ja epäilykset korkeista kustannuksista ovat saaneet Britannian hallituksen viivyttämään voimalan lopullista hyväksyntää.

Postisäkki täynnä Hinkley Pointin ydinvoimalaa vastustavia kirjeitä. Valituksia on kaiken kaikkiaan 1800 kiloa. Kuva: Winfried Rothermel / EPA

Britannia viivyttelee lopullista päätöstä Hinkley Pointin ydinvoimalasta entisestään. Britannian hallituksen piti allekirjoittaa sopimus perjantaina.

Britannia päätti kuitenkin siirtää päätöksen syksyyn – vain muutama tunti sen jälkeen, kun ranskalainen laitostoimittaja oli äänestänyt hankkeen jatkamisen puolesta.

Viistykset seuranneet toisiaan

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun brittihallitus lykkää lopullista päätöstä ydinvoimalan rakentamisesta. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Hinkley Pointin voimalaa olisi pitänyt ryhtyä rakentamaan kesällä 2019.

Hallinnolliset vaatimukset, Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus ja ranskalaisen laitostoimittaja EDF:n talousongelmat ovat siirtäneet hanketta. Uusin este on Britannian EU-erosta johtuva talouden epävarmuus, joka uhkaa siirtää suuria rakennushankkeita.

Asiantuntijat tosin ounastelevat, että Britannia haluaa käyttää ydinvoimalahanketta neuvotteluvalttina erityisesti Ranskan pehmittämiseksi EU:n eroneuvotteluissa.

Parhaassakin tapauksessa uusi ydinvoimala olisi toiminnassa 2030-luvulla.

Turvallisuus ja kustannukset herättävät huolta

Kiinalaisten näkyvä rooli hankkeessa herättää huolta Britanniassa. Kiinalaisen China General Nuclear -yhtiön osuus hankkeessa on noin kolmannes. Turvallisuusasiantuntijat ovat esittäneet huolensa Kiinan valtion omistamasta yhtiöstä.

Hankkeessa kiinalaisyhtiö saisi pääsyn tietokonejärjestelmiin, joiden avulla se voisi lamaannuttaa Britannian energiatuotannon.

Pelkästään Hinkley Pointiin kaavaillut kaksi reaktoria tuottaisivat noin seitsemän prosenttia Britannian energiasta.

Myös hankkeen kustannukset ovat herättäneet epäilyksiä. Noin 18 miljardin punnan rakennuskustannukset lankeavat talousvaikeuksissa rypevän EDF:n ja sen kiinalaiskumppanin niskoille.

Britannia on kuitenkin luvannut maksaa vähimmäishinnan voimaloiden tuottamasta energiasta 35 vuoden ajan. Hankkeen arvostelijoiden mukaan vähimmäishinta on kaksi kertaa markkinahintaa korkeampi.