Hyppää sisältöön

Intian osavaltio aloittaa myyttisen "hengenpelastavan" kasvin etsinnän – yrtin olemassaolosta ei todisteita

Hindujen Ramayana-eepoksessa maaginen kasvi pelastaa kuningas Raman veljen hengen. Tutkijat ja hinduoppineet ovat etsineet kyseistä yrttiä tuloksetta jo vuosisatojen ajan.

Uttarakhandin osavaltiossa sijaitsevassa Valley of Flowersin kansallispuistossa kasvaa runsaasti harvinaisia vuoriston kasvilajeja. Laakso sijaitsee lähellä Dronagirin vuorijonoa, jossa maagisen Sanjeevani Booti -yrtin uskotaan kasvavan. Kuva: Harish Tyagi / EPA

Pohjois-Intiassa sijaitseva Uttarakhandin osavaltio aloittaa pian Himalajan vuoristossa miljoonia euroja maksavan etsinnän, jonka tavoitteena on löytää myyttinen lääkekasvi.

Uttarakhand aikoo käyttää 250 miljoonaa rupiaa eli noin 3,35 miljoonaa euroa hindujen Ramayana-eepoksessa mainitun Sanjeevani Booti -nimisen yrtin löytämiseksi. Hindut uskovat, että kasvilla on hengenpelastavia ominaisuuksia.

Ramayana-eepoksen mukaan yrtti paransi kuningas Raman veljen prinssi Lakshmanin, joka oli haavoittunut kuolettavasti taistelussa demoneja vastaan. Hindumytologiassa Rama on yksi Vishnu-jumalan ilmentymistä.

Ministeri uskoo yrtin olemassaoloon

Intian 5 000 vuotta vanha lääkintäjärjestelmä Ayurveda käyttää yrttejä sairauksien ja vaivojen parantamiseen.

Himalajan vuoristossa kasvaa useita kasveja, joilla on lääkinnällisiä ominaisuuksia. Sanjeevani Bootin olemassaolosta ei kuitenkaan ole todisteita, vaikka hindulaiset oppineet ja modernit tutkijat ovat yrittäneet löytää kasvia satojen vuosien ajan.

– Meidän täytyy yrittää. Se ei mene hukkaan. Jos olemme määrätietoisia, niin löydämme sen varmasti, Uttarakhandin Ayurveda-koulutuksesta vastaava ministeri Surendra Singh Negi sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Myyttisen kasvin pitäisi loistaa pimeässä

Ministerin mukaan etsinnöistä vastaavat tutkijat aloittavat työnsä elokuussa. Etsinnät keskistetään Kiinan rajan lähellä sijaitsevan Dronagirin vuorijonon ympäristöön Himalajalla.

Ramayanan mukaan alueella sijaitsee vuori, jonka rinteillä pimeässä loistava Sanjeevani Booti -yrtti kasvaa.

Ayurveda-järjestelmää on elvytetty hindunationalisteja lähellä olevan pääministeri Narendra Modin hallituksen aikana.

Silti Intian keskushallinto on kieltäytynyt osallistumasta myyttisen kasvin etsinnän rahoittamiseen.