Työmarkkinoilla vihoviimeinen loppukiri – kolmen alan nopea sopu toisi 100 miljoonaa lisää verohelpotuksia

Kilpailukykysopimus hyväksyttiin kesäkuun puolivälissä, mutta sen kattavuus jäi 3,5 prosenttiyksikköä vajaaksi hallituksen tavoittelemasta 90 prosentista. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) lupasi verohelpotuksia sata miljoonaa euroa lisää, jos tavoite saavutetaan ennen elokuun lopun budjettiriihtä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kesälomat päättyvät työmarkkinoillakin, ja osapuolet palaavat neuvottelupöytiin.

Alkukesällä solmittu kilpailukykysopimus leikkasi palkansaajien lomia ja ansioita, mutta hallitus lupasi vastikkeeksi verohelpotuksia 415 miljoonaa euroa.

Laskevatko verot 100 miljoonaa lisää, se riippuu kesäkuussa keskeytyneistä ICT-alan, rahoituspuolen ja apteekkien neuvotteluista.

Farmaseutit ja tietotekniikan ala eli ICT pääsivät niin pitkälle neuvotteluissaan, että osapuolet sopivat jo alkukesästä, että kilpailukykyneuvotteluja jatketaan elokuussa. Apteekkiala jatkaa neuvotteluja elokuun puolivälin tienoilla, ICT-väki elokuun 10. päivän paikkeilla.

Rahoitusalalla eli pankkipuolella uusista neuvotteluista ei ole vielä sovittu.

Vanhat kiistat sopimusten tiellä

Tietoliikennealalla sopu jäi kiinni useita vuosia hiertäneestä vuokratyövoiman käytöstä. 

Alan edellisessä sopimuksessa päätettiin odottaa, miten EY- ja työtuomioistuimet ratkaisevat vuokratyökysymyksen, eli saako vuokratyövoiman käyttöä rajoittaa työehtosopimuksilla. Keväällä annettu päätös puolsi työntekijöiden kantaa vuokratyön rajoituksesta. Työnantajapuoli ei ole tätä tulkintaa hyväksynyt. 

Ammattiliitto Pron ICT-alan ja viestintäsektorin johtaja Anssi Vuorio suhtutuu kuitenkin elokuun neuvotteluihin varovaisen toiveikkaasti. 

– Jonkin verran lähestymistä on tapahtunut, ja uskon myös, että on ymmärrystä siihen, minkä takia me ollaan liikkeellä ja minkä takia vuokratyövoiman asemaa pitäisi parantaa, Vuorio sanoo.

Rahoitusalalla hiertää kiista pitkään alalla olleiden nordealaisten lisäeläketurvasta. Nordealaisten NOUSU-ammattijärjestön varapuheenjohtajan Tarja Furuholmin mukaan työntekijäpuolen neuvotteluhalut ovat korkealla.

– Me ollaan tehty tosissaan töitä ja neuvoteltu koko ajan. On tehty selvityksiä liittyen eläkesopimukseen pitkälle historiaan. Lähtökohtana on, että kun se on siellä työehtosopimuksessa sovittu, niin se pitäisi edelleen saada sovittua työehtosopimuksessa.

Veroporkkanan uskotaan kiinnostavan myös työnantajia

Jos ICT-, rahoitus- sekä apteekkiala pääsisivät sopimukseen, kilpailukykysopimuksen kattavuus lähentelisi tavoiteltua 90 prosenttia palkansaajista.

Pron Anssi Vuorion mielestä hallituksen lupaama 100 miljoonan lisähuojennus veroihin kannustaa neuvottelemaan.

– Jonkinlainen kirittäjä se voisi olla meille mutta myös PALTAlle, joka on palvelualojen työnantajaliitto. Ostovoimalla on merkitystä.

Nordealaisten Tarja Furuholm on varauksellisempi.

– Kyllä mekin asioita kokonaisuuksina mietitään.