1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Vain harvat saaneet työsopimuksen palkattoman työkokeilun kautta

Henkilöstöjohtajan mukaan työkokeilu voi auttaa erityisesti kokemattomien ja ensimmäistä työpaikkaa etsivien työnhakua.

Kuva: Marja Väänänen / Yle

Hallitus haluaa laajentaa niin kutsutun työkokeilun koskemaan kaikkia työttömiä. Suunnitelmana on, että ensi vuoden alusta alkaen työttömät voisivat näyttää työnantajalle osaamisensa tekemällä kuukauden vapaaehtoisesti töitä ilman palkkaa työttömyyskorvauksella.

Muun muassa päivittäistavarakauppoja ja ravintoloita pyörittävän HOK-Elannon henkilöstöjohtaja Antero Levänen näkee, että laajennettu työkokeilu voisi helpottaa erityisesti niiden ihmisten työnhakua, joilla ei ole vielä riittävästi työkokemusta.

– Ensimmäisen työpaikan löytyminen on se suurin haaste. Siihen tilanteeseen lyhyt työkokeilu voisi tuottaa lisäarvoa. Näin työnantajat ehkä uskaltaisivat myös ottaa vähemmällä kokemuksella olevia hakijoita huomioon, Levänen sanoo.  

Henkilöstöjohtajan mukaan osaamisen todistaminen onnistuu usein nopeasti, eikä työkokeilun tarvitse välttämättä kestää kuukautta.

– Moniin rekrytointitilanteisiin liittyy aikataulupaineita. Tarvitsemme nopeasti uuden henkilön lähteneen tilalle. Siksi kuukausi voi olla joskus liian pitkä aika, koska näytteen antamiseen voi riittää viikkokin, Levänen toteaa.

Toistaiseksi tulokset eivät mairittele

Aikaisemmin työkokeiluun ovat voineet osallistua vain kouluttamattomat, ammatinvaihtajat ja pitkäaikaistyöttömät. Palkansaajien tutkimuslaitoksen työmarkkinatutkijan Merja Kauhasen mukaan työkokeilun tulokset ovat kuitenkin jääneet laihoiksi.

– Nykyisessä työkokeilussa on ollut vuosittain noin 44 000 ihmistä, ja seurantatutkimuksissa on nähty, että noin 12-13 prosenttia työkokeiluun osallistuneista on kolmen kuukauden jälkeen saanut töitä avoimilta työmarkkinoilta, Kauhanen toteaa.

Hallituksen tavoitteena on laskea työttömien rekrytointikynnystä. Työmarkkinatutkijan mukaan tavoite on hyvä, mutta niin kauan kuin Suomen talouskasvu laahaa, työttömyysongelmaa on vaikea ratkaista.

– Pitkäaikaistyöttömien määrä on jo liki 37 prosenttia työttömistä työnhakijoista, mikä on erittäin huolestuttavaa. Jotta saisimme työttömiä oikeisiin palkkatöihin, niin tärkeä tekijä on se, että talouskasvun kautta syntyy uusia työpaikkoja. Siksi kysyntäpuolelle pitäisi pistää enemmän paukkuja, Kauhanen näkee.

Työkokeilun laajennus on parhaillaan lausuntokierroksella. Asia on tarkoitus tuoda eduskunnan käsittelyyn syksyllä, ja laajennus ottaa käyttöön vuodenvaihteen jälkeen kahden vuoden määräajaksi.