Brasilian entinen presidentti joutuu oikeuteen korruptioskandaalin tutkinnan estämisestä

Tämä on ensimmäinen kerta kun Brasilian entinen presidentti Luiz Inacio Lula da Silva joutuu oikeuden eteen öljyjätin korruptioskandaalin peittelyyn littyen.

Brasilian entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva. Kuva: Leo Barrilari / EPA

Brasiliassa oikeus on hyväksynyt syytteet maan entistä presidenttiä Luiz Inacio Lula da Silvaa vastaan. Syytösten mukaan Lula on tarkoituksella yrittänyt estää öljyjätti Petrobrasin korruptioskandaalin tutkintaa. Oikeudenkäynnin päivämäärää ei kuitenkaan ole vielä päätetty.

Perjantaina julkaistujen tietojen mukaan Lula ja viisi muuta henkilöä ovat oletettavasti pyrkineet ostamaan entisen Petrobrasin johtajan hiljaisuuden.

Tämä on ensimmäinen kerta kun Lula joutuu oikeuden eteen Petrobras-skandaaliin liittyvien syytteiden takia. Hän on kiistänyt kaikki väärikäytökset. Torstaina Lulan lakimiehet tekivät YK:n ihmisoikeustuomioistuimelle vetoomuksen, jossa muun muassa sanottiin Petrobras-öljyjätin korruptioskandaalin tutkinnan puolueettomuuden olevan puutteellista.

Pitkään velloneesta korruptioskandaalista huolimatta Lula johtaa Brasiliassa vuonna 2018 järjestettäviä presidentinvaaleja ennakoivia mielipidemittauksia. Lula toimi Brasilian presidenttinä vuosina 2003-2011.

Operaatio autopesuna tunnetussa tutkinnassa on paljastunut laajamittainen kavallus-, rahanpesu- ja lahjontasalaliitto, joka liittyy kansalliseen öljy-yhtiöön Petrobrasiin.