Clintonin analyysiohjelma hakkeroitiin

Demokraattipuolue epäilee Venäjän hallituksen tunkeutuneen verkkoonsa.

Ulkomaat
Hillary Clinton
Presidenttiehdokkaaksi virallisesti asetettu Hillary Clinton tervehti kannattajiaan ja puoluekokousväkeä videoyhteydellä.Shawn Thew / EPA

Hillary Clintonin vaalikampanjan käyttämään palveluun on murtauduttu osana laajempaa Yhdysvaltain demokraattipuolueeseen kohdistunutta verkkohyökkäystä.

Clintonin kampanja tiedotti perjantaina, että tietomurto vaikutti ohjelmaan, jota puolue ja monet muut organisaatiot käyttävät tietojen analysointiin.

Ulkopuolisten tietoturva-asiantuntijoiden kerrotaan tutkineen järjestelmiä. Heidän mukaansa ei ole löytynyt todisteita siitä, että sisäiset järjestelmät olisivat vaarantuneet tilanteen seurauksena. Lausunnossa ei kerrottu minkälaisten tietojen analysointiin hakkeroitua ohjelmaa käytetään.

Perjantaina myös demokraattien kampanjaryhmä kongressissa raportoi tietomurrosta, jonka sanotaan muistuttaneen puolueeseen tehtyä tietomurtoa. FBI tutkii parhaillaan viime viikolla tapahtunutta tietomurtoa, jossa varastettiin 19 000 puolueen sisäistä sähköpostia. Niistä muun muassa selvisi puolueen työntekijöiden suosineen Clintonin kampanjaa esivaalien aikana.

Presidentti Barack Obama on sanonut Venäjän olevan "lähes varmasti" vastuussa tietomurrosta. Kaksi murtoa tutkinutta virginialaista tietoturvayhtiötä on myös löytänyt merkkejä venäläisten käyttämistä menetelmistä. Toisen yhtiön mukaan Cozy Bear ja Fancy Bear -hakkeriryhmät käyttivät kehittyneitä menetelmiä murtautumiseen ja yrityksiin peitellä jälkiään.

Lähteet: AP, Reuters