Siika ei vielä nouse lipolla, mutta yrittäähän aina voi

Tornionjoen Kukkolankosken Siikafästeillä ei vielä päästy tarjoamaan koskesta lipottua kesäsiikaa. Nousu on viivästynyt ja kesäsiika käynyt harvinaisemmaksi, joten fästeilläkin syötiin merisiikaa.

siika
Matti Kanniainen pyytää siikaa lipolla Tornionjoen Kukkolankoskesta.
Antti Heikinmatti / Yle

Olisi helppo tuomita, että saaliitta jääminen oli vain miehestä kiinni, kun toimittaja pääsi ensimmäistä kertaa elämässään kokeilemaan siian lippousta Tornionjoen kukkolankoskella.

Mutta kun hopeakylki ei osu konkari Matti Kanniaisenkaan lippoon, on kai parasta uskoa että kyse on muustakin kuin taitamattomuudesta.

– Siika ei vielä nouse. Vielä menee viikko, pahimmassa tapauksessa kaksikin, arvioi Kanniainen kesäsiian nousua.

– Mutta kyllä se sieltä sitten tulee, kun sen pitää tuolla makuuhuoneessaan päästä käymään.

Siian matka mereltä kutupaikoille, "makuuhuoneeseen" yläjuoksulle alkaa näinä aikoina myöhemmin kuin takavuosina. Samalla kesäsiian kokokin on pienentynyt.

Huoli siian puolesta on ollut pontimena Tornionlaakson Kesäsiika -hankkeeseen, jonka yksi osa ovat nyt kolmatta kertaa järjestetyt Siikafästit Tornionjoen molemmin puolin. Varrassiian maistelun ja päivän paistattelun ja porinoitten ohessa juhlalla on vakavampi puolensa.

Juhlaviikonloppuna Luonnonvarakeskus Luken tutkijat pyytävät siikoja radiolähettimin merkittäviksi, jotta kesäsiian kohtalosta ja tilanteesta saataisiin tarkempaa tietoa.