Hyppää sisältöön

CIA:n johtaja: En tiedä saako Syyriaa pidettyä kasassa

Johtaja Brennan arvioi poikkeuksellisesti Syyrian tilannetta. Hän myös toisti Yhdysvaltain kannan siitä, ettei Syyrian presidentillä Bashar al-Assadilla ole sijaa maan tulevaisuudessa.

CIA:n johtaja John Brennan turvallisuuskonfrenssissa Aspenissa. Kuva: Reuters

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja John Brennan sanoi perjantaina, ettei hän ole optimistinen Syyrian tulevaisuudesta sen nykymuodossa.

Brennan puhui turvallisuusasioita käsittelevässä konferenssissa Coloradon Aspenissa.

– Meidän on saatava jonkinlainen käsitys siitä, että presidentti Bashar al-Assad on väistymässä. Kyse voi olla siirtymäkaudesta, mutta on oltava selvää, ettei hän voi olla osa Syyrian tulevaisuutta, Brennan sanoi.

Brennanin mukaan ennen kuin tästä on merkkiäkään, lisää syyrialaisia tulee kuolemaan.

– Lukuisat syyrialaiset haluavat ottaa maansa haltuun sen paremman tulevaisuuden varmistamiseksi, mutta monet myös haluavat tehdä maasta turvapaikan terroristeille. Joten en tiedä, saako Syyriaa enää kasattua kokoon.

John Brennan Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Brennan pohti, voisiko Syyrian tulevaisuus olla jonkinlaisessa liittovaltiotyyppisessä järjestelmässä, jossa eri ryhmittymät ottaisivat vastuun alueidensa hallinnoimisesta.

– Olemme tutkineet maan eri alueita selvittääksemme, mitkä niistä selviäisivät omin avuin ja mitkä tarvitsisivat ulkopuolista tukea, Brennan sanoi.

Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat harvoin esittäneet julkisesti epäilyjä siitä, voiko Syyria selvitä viisi vuotta jatkuneesta sisällissodasta entisenlaisena. Sodassa on YK:n arvioiden mukaan kuollut jo 400 000 ihmistä. Miljoonat ovat paenneet maasta taistelujen vuoksi.

Yhdysvallat on vaatinut, että Syyrian presidentin Bashar al-Assadin on väistyttävä vallasta, jotta maahan saadaan rauha. Al-Assadia tukeva Venäjä ei hyväksy hänen syrjäyttämistään.

.
.