"Kaupallisuus ja raha painukoon hornaan" – Puntalan punk-festari syntyy talkoilla

40-vuotiaan punk-rockin vuoden päätapahtumaa vietetään parhaillaan Lempäälässä. Puntala-rock tunnetaan punk-piireissä ympäri maailman. Myös punkkareiden aatemaailma näkyy festivaalilla.

kulttuuri
Puntala-rock leimalla.
Puntala-rock on punkin juhlaa.Mikko Pesonen / Yle

Koenin habitus ei jätä arvailuille sijaa. Punainen irokeesi, musta, hihaton bändipaita, lävistys molemmissa poskissa, tatuointeja, maihinnousukengät. Koen on punkkari.

Mies pinkissä kampauksessa.
Koen saapui Puntala-rockiin Hollannista.Yle

Hän on saapunut kavereidensa kanssa pakettiautolla Hollannista saakka Lempäälän Puntala-rockiin. Jo yhdeksättä kertaa.

– Olin kuusitoista vuotias, kun olin ensimmäistä kertaa Puntalassa. Kuulin festareista ystävältäni, jonka vanhemmat ovat Suomesta. Hänellä oli auto, joten päätimme lähteä tsekkaamaan, millaisesta tapahtumasta on kyse.

Puntala-rockin maine on kiirinyt Suomen rajojen ulkopuolelle. Yleisön joukossa on väkeä ympäri Eurooppaa, jopa Meksikosta saakka. Suomalaiseen maaseutumaisemaan vetää hyvin järjestetty punk-festari.

– Puntala ei ole liian iso tapahtuma. Yleensä festarit ovat myös läpikaupallisia. Täällä sen sijaan kaikki tehdään itse, ystävien kesken, ja haistatetaan pitkät rahalle, selittää Koen.

Puntala-rock pyöriikin vapaaehtoisvoimin. Ainoastaan järjestysmiehissä on palkattua väkeä. Myös Koen kavereineen on jo useita vuosia saapunut Puntalaan ennen festivaalin alkua pystyttämään esiintymislavoja, kojuja, vessoja – kaikkea, mitä festareilla tarvitaan.

– Eka kerralla arvioimme ajoajan hieman pieleen ja saavuimme tänne jo kolme päivää etuajassa. Siinä siten ihmettelimme, mitä nyt tehtäsiin, kunnes järkkärit tarjosivat rakennushommia. Se oli hauskaa. Olemmekin jo monta kertaa tulleet tänne auttelemaan ja samalla olemme tutustuneet paikallisiin punkkareihin.

Punk-keikan yleisöä.
Pogoilu on yhä voimissaan.Mikko Pesonen / Yle

Puntalassa aikataulu pitää minuutilleen

Ensimmäinen Puntala-rock järjestettiin jo vuonna 1982. Alkuun Puntalassa soittivat muutkin kuin punkbändit, mutta perimätiedon mukaan punkkarit valtasivat Puntalan heti seuraavana vuonna. Siitä lähtien Puntala-rock on ollut punk-festivaali.

Puntala-rockin alkuvuodet olivat varsin sekavaa aikaa, muistelee Valse Triste -yhtyeessä vaikuttava Mikko Koivuluoma.

– Bändit soitti milloin sattuu ja aikataulut heitteli. Mukavaa toki oli.

Mieshenkilö.
Puntala-rock on täyttänyt Mikko Koivuluoman kesät.Mikko Pesonen / Yle

_Valtio vihaa sua _-punkhistoriikin mukaan 1980-luvun Puntala-rock oli satunnaisesti järjestetty, muutamia satoja ihmisiä kerännyt pikkufestari, jossa saattoi tapahtua mitä tahansa. Bändit soittivat kun siltä tuntui, yleisö sikaili "fuck the rules" -asenteella eikä järjestyshäiriöiltä muutenkaan vältytty.

Alkuaikojen viimeinen Puntala-rock oli vuonna 1990, minkä jälkeen se vaipui kymmeneksi vuodeksi koomaan. Mikko Koivuluoma muutti Lempäälään 90-luvun lopussa, jolloin idea Puntala-rockin paluusta oli juuri virinnyt.

– Risto Koskinen ja kumppanit olivat perustaneet Lempäälän Karuselli -yhdistyksen, jonka toimintaan menin mukaan. Sitten vaan ruvettiin järjestämään Puntalaa. Ensimmäinen uuden ajan Puntala oli vuonna 2000.

Alku oli toisellakin yrittämällä vaikeaa. Juuri kellään ei ollut kokemusta festivaalin järjestämisestä. Muutaman harjoitteluvuoden jälkeen homma kuitenkin terävöityi ja nykyään kaikki sujuu ammattitaidolla.

– Vaikka punkkareita ollaan, yritetään pitää homma hanskassa. Ulkomaalaiset vieraat ovatkin ihmetelleet, kuinka on mahdollista, että punk-festivaalilla aikataulu pitää minuutilleen, hymähtää Koivuluoma.

Festariyleisöä viettämässä aikaa nurmella.
Aurinko helli festivaaliyleisöä.Mikko Pesonen / Yle

Rasistit ja fasistit pannassa

Puntala-rock on vuosien saatossa kasvanut äärirajoilleen. Kahden päivän lippujen määrä on rajoitettu 1700:aan. Enempää telttailevaa väkeä ei Puntalan leirintäalueelle mahdu. Myös autojen parkkitila on tiukassa ja Puntalaan johtavan tien reunus arviolta parin kilometrin matkalta autoja täynnä.

– Tällä alueella festivaali ei voi tästä kasvaa. Ainut mahdollisuus laajentumiseen olisi se, että saisimme lähialueen peltoja käytöömme. Toisaalta festari on hyvä juuri tämän kokoisena, enkä haluaisikaan sitä kasvattaa, sanoo Mikko Koivuluoma.

Punk oli monille muutakin kuin musiikkia ja hauskan pitoa. Aate ja arvot näkyvät myös Puntalassa. Festivaalialueella on tarjolla vegaaniruokaa, eläintenoikeudet ovat näkyvästi esillä, natsipunkit loistavat poissaolollaan.

– Rasisteja ei Puntalassa katsota hyvällä. Vähänkin arveluttavat bändit jätetään ulkopuolelle.

Mikko Koivuluomalle punk on ollut elämäntapa jo vuodesta 1980.

– Sen mukaan on eletty. Soitettu bändeissä ja järjestetty festivaaleja. Vaimolta voi kysyä, kuinka meidän kesiä on vietetty viimeiset 16 vuotta, Koivuluoma naurahtaa ja rientää säätämään taas jotain yksityiskohtaa.

Tekstiä tarkennettu Puntala-rockin elvytyksen osalta 1.8. kello 11.45.