Belgiassa pidätetylle miehelle syyte terroristisen murhan suunnittelusta

Syytetty ja hänen veljensä pidätettiin perjantaina. Veli pääsi tänään vapaaksi. Useissa kotietsinnöissä ei löytynyt aseita tai räjähteitä. Myöskään yhteyksiä Brysselin maaliskuun terrori-iskuihin ei näytä olevan.

Ulkomaat
Poliisi ja poliisiauto.
Belgian poliisi ja turvallisuusjoukot tutkivat vääräksi hälytykseksi osoittautunutta terroriepäilyä Brysselissä 20. heinäkuuta.Laurent Dubrule / EPA

Belgian viranomaiset ovat asettaneet eilisiltana pidätetyn miehen syytteeseen epäiltynä terroristisen murhan suunnittelusta ja terroristijärjestöön kuulumisesta. Hänen epäillään suunnitelleen terroritekoa jossain päin Belgiaa.

Mies pidätettiin yhdessä veljensä kanssa useiden kotietsintöjen yhteydessä. Veli päästettiin vapaaksi tänään lauantaina.

Ratsiat tehtiin Monsin ja Liegen alueilla. Liittovaltion syyttäjän julkaiseman tiedotteen mukaan "tutkimuksessa selvinneiden alustavien tietojen mukaan vaikuttaa siltä, että oli olemassa suunnitelma iskeä jossain päin Belgiaa". Lausunnon englanninkielisessä käännöksessä puhuttiin uutistoimisto AFP:n mukaan iskusta yksikössä, mutta ranskankielisessä versiossa monikossa.

Kotietsinnöissä ei löytynyt aseita tai räjähteitä. Syyttäjänviraston mukaan tällä hetkellä ei näytä siltä, että epäillyillä olisi yhteyksiä Brysselin lentokentän ja metron maaliskuisiin iskuihin. Brysselin iskuissa kuoli 32 ihmistä.

Belgian terroriuhkataso on edelleen toiseksi korkeimmalla tasolla neliportaisessa järjestelmässä. Sen mukaan terrori-iskun uhka on "mahdollinen ja todennäköinen".

Belgian viranomaiset nostivat viime kuussa syytteet kahta miestä vastaan terrorismiin liittyvistä rikoksista sen jälkeen, kun oli saatu selville tietoja suunnitelmista iskeä jalkapallon EM-kisojen fanialueelle Brysselissä.

Heinäkuun puolessavälissä Ranskan kansallispäivänä 84 ihmistä kuoli, kun mies ajoi rekalla juhlallisuuksia seuranneita ihmisjoukkoja päin Nizzassa. Belgian viranomaiset olivat jo ennen Nizzan iskua pitäneet vastaavanlaista iskua todennäköisenä myös Belgiassa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP