Tykkijolla 1700-luvulta purjehtii Saimaalla pienoiskoossa – täysikokoista alusta puuhaa uusi yhdistys

Jo vuosia hautunut hanke 1700-luvun tykkijollan rakentamiseksi on saanut taakseen uuden yhdistyksen. Tykkipursiyhdistys perustettiin Pyhän Olavin päivänä 29.7.2016.

tykit
Kaksi mastoa, viisi airoparia ja iso taakse päin suunattu kanuuna kuvaavat 170-luvun tykkijollaa.
Pienoismallin tykkijollasta on rakentanut sulkavalainen kädentaituri.Paavo Koponen, Yle

Saimaan aalloilta jo kadonnut 1700-luvun tykkijolla purjehti jälleen Savonlinnan Koululahdella Pyhän Olavin päivänä. Kyseessä oli tosin sulkavalaisen Marko Torvisen rakentama pienoismalli. Alusta esiteltiin Pyhän Olavin Killan Pässinpeijaisissa. Tilaisuudessa perustettiin myös yhdistys, jonka tavoitteena on rakentaa täysikokoinen tykkijollan kopio.

– Yhdistyksestä tuli lopulta Tykkipursiyhdistys. Jolla mielletään yleensä hyvin pieneksi veneeksi, mutta tykkijollat olivat 15-metrisiä aluksia, kertoo killan puheenjohtaja Timo Auvinen.

Marko Torvisen rakentama tykkijollan pienoismalli.
Marko Torvisen rakentama pienoismalli on sangen taidokas.Paavo Koponen, Yle

Tykkijolla oli Saimaalla 1700-luvulla yleinenkin näky. Niitä oli paljon sekä Ruotsin että Venäjän laivastoissa. Ainuttakaan ei ole säilynyt.

Tykkijolla-hanketta on valmisteltu Pyhän Olavin Killan pirissä reilut kaksi vuotta. Johtavina asiantuntijoina ovat olleet professori emeritus Timo Vihavainen ja dosentti Jyrki Paaskoski. Paikallishistoriaa vaaliva Pyhän Olavin Kilta ry sai Etelä-Savon rahastolta selvityshankkeeseen 10 000 euroa viime vuona.